niedziela, 6 kwietnia 2014

Kopiec kreta.




Wilgotne ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną. Jest to bardzo popularny wypiek, więc postanowiłyśmy do niego podejść. Ciasto jest pełne słodkości: od bardzo czekoladowego ciasta z dodatkiem whisky, przez banany po bita śmietanę z kawałkami posiekanej czekolady. Maniakom dużej ilości słodyczy na pewno zasmakuje:)



Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 50-55 minut
Gotowe do podania: prawie 2 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków

Ciasto czekoladowe:

  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki whisky

Ponadto:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 40 ml wrzątku
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 2 duże banany


Wykonanie:

Ciasto czekoladowe:

Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia.

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie wlać maślankę, jajka , olej oraz whisky rozcieńczoną w wodzie. Całość zmiksować na gładką masę i przelać do przygotowanej tortownicy. Piec przez 50-55 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąc z formy i po chwili, gdy trochę przestygnie wyżką zrobić duże wgłębienie, w którym znajdą się banany i śmietana. Pozostałe ciasto drobno pokruszyć lub posiekać nożem – znajdzie się na wierzchu ciasta.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Po koniec ubijania dodać cukier oraz rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę. Na sam koniec wmieszać posiekaną czekoladę.

Na całkowicie wystudzone ciasto wyłożyć pokrojone banany. Następnie wyłożyć ubitą śmietanę, a całość posypać pokruszonym ciastem. Gotowe do podania od razu, trzymać w lodówce.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Banana and chocolate cake.


Preparation:30 minutes.
Baking : 50-55 minutes.
All ready: about 2hours.

Chocolate cake:
  • 2 cups sugar
  • 2 cups flour
  • 3/4 cup dark baking cocoa
  • 2 tsp baking soda
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp salt
  • 1 cup plain buttermilk
  • 2 eggs, lightly beaten
  • 1/2 cup canola oil
  • 3/4 cup water
  • 1/4 cup whisky
Ponadto:
  • 500 ml double cream
  • 2 tbsp sugar
  • 1 tbsp gelatin dissolved in 40ml hot water
  • 40 g dark chocolate, chopped
  • 2 large bananas

Directions:

Brownie:

Preheat the oven to 280C. Line 25 cm round tin with parchment paper.


Mix together flour, sugar, cocoa, salt, baking soda and powder. Then add buttermilk, eggs, oil and whisky dissolved in water. Mix until well combined. Pour the batter into prepared tin and bake for 50-55 minutes. Hwne it's bake remove from the oven and ser aside to chill. When it's cool remove some cake from the inside, leaving sides. Beat chilled cream until it's stiff. Ad the end of beating add sugar, chopped chocolate and gelatin.

Place bananas in the center of the cake and cover with whipped cream. Sprinkle with remaining cake.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


7 komentarzy:

  1. Idealny, wygląda mega apetycznie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie:) lubię kopiec ale nie z torebki zrobiony samemu , taki jest najsmaczniejszy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam to ciasto! :)
    mogłabym je jeść, jeść i jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie dziś również kopiec kreta w wersji w pełni domowej :) Przepis mam nieco inny, ale najważniejsze, że pyszny :) Wasz wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny, szukałam kiedyś przepisu na domowy kopiec kreta... Będę musiała spróbować Twojej propozycji, bo nie dość że wyszedł Ci idealny kopczyk, to w przekroju prezentuje się równie świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...