środa, 9 kwietnia 2014

Jajangmyeon.



Makaron udon z pastą z czarnej fasoli i kurczakiem. Do tego sałatka z ogórka z sezamem w słodkim sosie. Jajangmyeon to tradycyjne koreańskie danie. W oryginalne zamiast kurczaka występuje mięso mielone oraz inne warzywa. Wersja, którą podaję dzisiaj na blogu jest efektem wielu eksperymentów z metodą wykonania oraz ilością dodatków. Jednakże chciałabym też pokazać Wam wersję bardziej „ koreańska”, więc na pewno możecie się jej spodziewać. Jeżeli chodzi o sam smak to niezbędna bazą jest pasta z czarnej fasoli. Można ją kupić w sklepach internetowych z azjatycką żywnością lub na allegro. Jeżeli ktoś jest zainteresowany orientalnymi smakami to zdecydowanie polecam jajang, gdyż jest to jedno z reprezentatywnych dań regionu.



Przygotowanie: 20 minut.

Ilość porcji z przepisu: 2 porcje.


  • 200 g makaronu udon
  • 3 łyżki oliwy
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 1/4 pora (biała część)
  • chilli, sól, pieprz
  • 4 duże łyżki pasty z czarnej fasoli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki pasty chilli
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
  • szczypiorek

Sałatka:

  • 1 mały ogórek
  • pół łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • czarny i/lub biały sezam do posypania



Wykonanie:

Kurczaka pokroić na małe kawałki, dodać łyżkę oliwy, oprószyć solą, pieprzem oraz chilli, dobrze wymieszać. Podsmażyć na patelni grillowej, dopóki nie będzie upieczony (około 4-5 minut).

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Następnie przelać zimną wodą i odstawić.

Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć na niej pora. Następnie dodać pastę z czarnej fasoli, kurczaka oraz sos sojowy, rybny, ocet ryżowy, olej sezamowy i pastę chilli. Dobrze wymieszać. Całość będzie dosyć gęsta więc można dodać 2-3 łyżki wody, aby łatwiej było rozmieszać. Na koniec dodać makaron i dobrze wymieszać. Podgrzewać całość jeszcze 2-4 minuty. Podawać na gorąco, posypane szczypiorkiem z sałatką z ogórka.

Sałatka z ogórka. Ogórka umyć i pokroić na cienkie paseczki. Wszystkie dodatki zmieszać razem, aż powstanie lekki sos. Dodać do ogórka. Podawać z makaronem .



Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________


Black bean paste noddles.

Korean style dish called jajangmyeon.


Preparation: 20 minutes.

Serves: 2.


  • 200 g udon noddles
  • 3 tbsp olive oil
  • 200 g chicken breasts, skinless and boneless a
  • small leek (white part)
  • grounded chili, salt and pepper
  • 4 large tbsp of black bean paste
  • 1 tbsp soy sauce
  • 1/4 tsp chili paste
  • 1 tsp rice vinegar
  • 1 tsp fish sauce
  • 1/4 sesame oil
  • fresh chives, chopped

Cucumber sweet salad:

  • 1 small cucumber, thinly sliced
  • 1/2 tsp honey
  • 1 tsp rice vinegar
  • 1 tsp soy sauce
  • white or/and black sesame seeds.

Directions:

Mix sliced chicken with 1 tbsp of olive oil, some salt and pepper, and chili powder. Heat non stick grilling pan and grill the chicken until it's well done ( about 3-4 minutes).

Boil udon noddles according to instructions on the package.

On a non stick pan heat remaining olive oil and fry leek on it. Then add chicken, black bean paste, soy sauce, rice vinegar, chili paste, sesame oil and stir well. You can add about 2 or 3 tbsp of cold water if the mixture is too stick. Lastly add udon and stir. Heat about 3-4 minutes. Serve hot with cucumber salad and fresh chives.

To prepare the salad: mic honey, rice vinegar and sou sauce. Mix into the sliced cucumber and sprinkle with sesame.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

3 komentarze:

  1. Kupilam owa paste bo bylam nakrecona na czarny sos. Ale on jest obrzydliwie słony! Co mam zrobic aby danie nie bylo istna bryla soli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, sos jest słony, jest to charakterystyczne dla tego typu kuchni. Robiąc danie należy trzymać się proporcji w przepisie. Ewentualnie jeżeli pasta jest dla Ciebie aż tak bardzo słona, można zmniejszyć jej ilość i połowę, powinno być dobrze, Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. No powiedzmy ze pierwsze podejscie bylo 75g makaronu udon i duza lyzka pasty razem podgrzane. Moze nie tak sie za to zabrałam XD kluchy sie posklejaly i bylo to okropne, ale ze zakupilam 1kg tej pasty to bede eksperymentować... i moze uda mi sie zrobic własciwie

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...