wtorek, 11 marca 2014

Tort z zieloną herbatą.

Ciasto biszkoptowe przekładane pianką z białej czekolady, jogurtu i japońskiej zielonej herbaty. To już kolejny przepis na blogu z użycie matchy czyli japońskiej zielonej herbaty. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował to gorąco polecam – nie bez powodu używamy jej tak często. Masa wyszła naprawdę wyśmienita: konsystencja jest bardzo delikatna, rozpływa się w ustach i faktycznie przypomina piankę. Cały tort jest bardzo lekki, nie za bardzo słodki i wyważony. No i tak lekka zieleń:)


Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 40 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.


Biszkopt:
  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Pianka z zielonej herbaty:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 300 g białej czekolady
  • 1 kopiata łyżka żelatyny rozpuszczona w 40 ml wrzątku
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka zielonej sproszkowanej herbaty matcha


Wykonanie:


Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę (18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka połączyć z cukrem z dużej misce i miksować około 10 minut. Masa powinna być jasna i puszysta. Następnie zmieszać mąkę z proszkiem i przesiać do masy jajecznej. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Połowę Masy przelać do tortownicy. Piec 20 minut i pozostawić do ostygnięcia. Następnie upiec pozostałą część w ten sam sposób.  Biszkopty przekroić na pół.  


Pianka.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do wystygnięcia.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając 3 łyżki cukru.

Do ubitej śmietany wmieszać jogurt oraz schłodzoną czekoladę. Na koniec wmieszać żelatynę oraz herbatę matcha.

Ostudzone biszkopty przełożyć kremem. Pozostawić na noc w lodówce.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Green tea cake.

Delicate sponge cake with matcha, yogurt and white chocolate mousse.


Preparation: 30 minutes.
Baking: 40 minutes.
All ready: about 3 hours.
Serves: 6.

Sponge cake:


  • 6 eggs, room temperature
  • 1 cup sugar
  • 1 cup all purpose flour
  • 2 tsp baking powder


Matcha mousse:

  • 500 ml double cream
  • 400 g plain yogurt
  • 300 g white chocolate
  • 1 tbsp gelatin dissolved in 40 ml hot water
  • 3 tbsp sugar
  • 1 tbsp Japanese green tea matcha


Directions:


Cake:

Preheat the oven to 180C. Line two round tins (18cm) with parchment paper.

Mix eggs with sugar and beat about 10 minutes. It should be pale and fluffy. Next stiff in flour and baking powder. Using wooden spoon stir gently. Pour the batter into tins. Bake for 20 minutes and set aside to chill. When it's cold cut sponges into two.

Mousse:

Melt the chocolate and set aside to chill.

Beat very cold double cream until it's stiff. Add sugar at the end.

Add yogurt into the whipped cream and stir well. Then mix in chilled white chocolate, matcha powder and lastly dissolved gelatin.

Spread mousse on chilled sponge cakes. Place in the fridge for one night to set.


Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)






7 komentarzy:

  1. nie jadłam nigdy takiego tortu:) wygląda ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. que lindo que ficou e essa cor é deliciosa.
    Um bolinho perfeito para comemorar.

    beijinhos

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale z opisu wynika, że pieczemy dwa biszkopty z podanej ilości składników. A czy nie można upiec w jednej tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry. Napisałam żeby piec na dwa razy bo tak jest pewniej, że biszkopt wyrośnie i sie dopiecze. Jeżeli masz dobry piekarnik z termoobiegiem można piec na jeden raz, wtedy wydłużyc czas pieczenia o 5-7 minut, sprawdzić patyczkiem czy suchy. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwierzysz, że jeszcze nie miałem okazji nic upiec z użyciem matchy? o.O
    Torcik wygląda obłędnie, tak wiosennie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A szkoda, bo ma na prawdę wyjątkowy smak i jest zadziwiająco łatwa w użyciu. Cieszę się, że tort przypadł do gustu :)

      Usuń
  6. wow, wygląda naprawdę imponująco! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...