wtorek, 18 marca 2014

Tort czekoladowo śmietankowy.

Bardzo prosty w wykonaniu, bazowany na podstawowych składnikach. Jednak czasami to co najprostsze jest najlepsze:) Nie dość, że wygląda fantastycznie to jest niesamowicie pyszny. Całość nie jest zbyt słodka: ma lekki, czekoladowo śmietanowy smak. Idealny na wszelakie przyjęcia, gdyż na pewno będzie wszystkim smakował ze względu na połączenie składników.


Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 90 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: kawałków.


Biszkopt:

  • 3 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowe:

  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki mąki plus dwie kopiate łyżki
  • 1/4 szklanki kakao do wypieków plus jedna kopiata łyżka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki maślanki naturalnej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 1 1/2 łyżeczek rozpuszczalnej)

Przełożenie:

  • 500 ml śmietany 36% ( plus 50ml do czekolady)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru

Wykonanie:

Biszkopt:

Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę (18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka połączyć z cukrem z dużej misce i miksować około 10 minut. Masa powinna być jasna i puszysta. Następnie zmieszać mąkę z proszkiem i przesiać do masy jajecznej. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Masę przelać do tortownicy. Piec 20 minut i pozostawić do ostygnięcia. Biszkopt przekroić na pół.  


Ciasto czekoladowe.

W dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę, olej, jajka i ekstrakt a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać podzielić na 3 równe części i kolejno piec w formie o średnicy 18 cm wyłożonej papierem. ( każdy blat 20 minut ) . Pozostawić do ostygnięcia.



50 ml śmietanki dobrze podgrzać. Dodać połamaną czekoladę i mieszać dopóki całkowicie się nie rozpuści. Zostawić do ostygnięcia.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Śmietanę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać czekoladę. Aby czekolada się nie ścięła można najpierw wmieszać do niej 3 łyżki ubitej śmietany i potem połączyć z całością.

Dobrze ostudzone ciasta przełożyć śmietaną ( kolejność według upodobań lub widoczna na zdjęciach:)) Tort powinien odpocząć całą noc ( lub minimum 4 godziny) w lodówce przed podaniem.




Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Chocolate layered cake.

Chocolate and sponge cake with whipped cream.


Preparation: 40 minutes.
Baking: 90 minutes.
All ready: second day.
Serves: 8.

Sponge cake:


  • 3 eggs, room temperature
  • 1/2 cup sugar
  • 1/2 cup all purpose flour
  • 1 tsp baking powder

Chocolate cake:
  • 1 cup sugar
  • ¾ cup all purpose flour
  • 1/4 cup dark baking cocoa
  • 1 tsp baking soda
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp salt
  • 1/2 cup plain buttermilk
  • 1/4 cup canola oil
  • 1 tsp vanilla flavor
  • 1 big egg
  • 1/2 cup instant coffee ( made from 2 tsp instant coffee)


Directions:


Cake:

Preheat the oven to 180C. Line round tin (18cm) with parchment paper.

Mix eggs with sugar and beat about 10 minutes. It should be pale and fluffy. Next stiff in flour and baking powder. Using wooden spoon stir gently. Pour the batter into tin. Bake for 20 minutes and set aside to chill. When it's cold cut sponge into two.

Chocolate cake:

Prepare three 18 cm pans: line with the parchment paper.

In a big bowl stir together flour, sugar,cocoa, baking soda, baking powder and salt. Then add butter milk, oil, vanilla essence, eggs and coffee. Blend it together using electric beaters.


Prepared batter transfer from bowl to pans: 1/3 for each one. Bake for 20 minutes.

Heat 50 ml of double cream. Then add chocolate and stir until well combined and melted. Set aside to chill.
Beat chilled heavy cream until it's stiff. Add sugar at the end. Spread prepared cream into two bowls. Add melted and chilled chocolate into the one and stir well.

Spread both creams on the cakes. Place on the fridge for at least 4 hours ( or one night).




Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

5 komentarzy:

  1. mmm :) dałabym się za kawałek pokroić :) świetnie wygląda !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie i taki wysoki:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda:) dobra robota:D

    OdpowiedzUsuń
  4. This looks absolutely amazing! Beautiful!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...