niedziela, 30 marca 2014

Tort czekoladowo jagodowy.




Mocno czekoladowy tort na spodzie brownie z galaretką jagodową.
Dawno na blogu nie było ciasta z dużą ilością czekolady ( a bardzo lubimy :)) więc przyszedł czas to nadrobić. Brownie na spodzie powstało metodą na oko i wyszło na prawdę wyśmienite, jedno z lepszych jakie udało się zrobić ( drugie fantastyczne brownie ukaże się już niedługo: również baaardzo mocno czekoladowe). Następnie mamy gęsty mus czekoladowy i mało słodką galaretkę z jagód, które przełamuje ciężką całość. Tort pokrywa lekka masa jogurtowa. Nie owijając w bawełnę: ciasto jest pracochłonne i wymaga dużej ilości czasu, ale zapewniam, że warto! Każda z warstw ma inną teksturę, a mimo to tworzy spójną całość.




Przygotowanie: 80 minut.
Pieczenie: 10 minut
Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków

Brownie:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 125 g masła
  • 2 duże jajka
  • 50 g cukru
  • 40 g mąki pszennej


Mus czekoladowy:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietany 36%

Galaretka jagodowa:

  • 250 g dżemu jagodowego
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 40 ml wrzątku

Masa jogurtowa:

  • 200 g gęstego jogurtu
  • 200 ml śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 50 ml wrzątku
  • ziarna z 1 laski wanilii


Wykonanie:

Brownie:

Piekarnik nagrzać do 200C. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło wraz z połamaną czekoladą roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.

Jajka z cukrem ubić mikserem na gładką, jasną i puszystą masę. Wlać schłodzoną masę czekoladową i zmiksować do połączenia składników. Na koniec wmieszać mąkę.

Masę przelać do uprzednio przygotowanej tortownicy i piec przez 10 minut. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Mus czekoladowy:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia.
Do mleka dodać żółtka i cukier ,zmiksować na jasną masę.
Podgrzać masę jajeczną nad parą, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, ubijać masę do momentu aż będzie całkiem zimna.
W masę wmieszać roztopioną czekoladę. Mus wstawić na 30 minut do lodówki.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać w schłodzony mus.

Galaretka jagodowa:

Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z dżemem i zostawić do stężenia.

Masa jogurtowa:

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając 3 łyżki cukru. Następnie dodać jogurt, wanilię i rozpuszczoną żelatynę. Całość miksować, niezbyt długo, do połączenia składników.


Ciasto najlepiej składać w tortownicy. Na wystudzony spód brownie wyłożyć mus czekoladowy, następnie galaretkę i na koniec masę jogurtową. Całość wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Trochę dżemu można zostawić do dekoracji. 

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Blueberry and chocolate torte.


Preparation: 80 minutes.
Baking : 10 minutes.
All ready: second day.

Brownie:

  • 100 g dark chocolate
  • 125 g butter
  • 2 big eggs
  • 50 g sugar
  • 40 g all purpose flour


Chocolate mousse:

  • 1/2 cup milk
  • 3 egg yolks
  • 1/4 cup sugar
  • 80 g dark chocolate
  • 250 ml double cream

Blackberry jelly:

  • 250 g blueberries or blackberry jam
  • 1 tbsp gelatin dissolved in 40 ml hot water

Yogurt mousse:

  • 200 g thick plain yogurt
  • 200 ml double cream
  • 3 tbsp sugar
  • 2 tbsp gelatin dissolved in 50 ml hot water
  • beans from 1 vanilla stick

Directions:

Brownie:

Preheat the oven to 200C. Line 20 cm round tin with parchment paper.

Melt butter with chocolate, stirring, until it's well combined. Set aside to chill.

Place eggs and sugar on a bowl of standing mixer and beat until creamy, pale and fluffy. Mix in melted and cooled chocolate. Lastly fold in flour.

Pour the batter into prepared tin and bake for 10 minutes. Set aside to chill.


Chocolate mousse:

Melt the chocolate and set aside to chill.

Place milk, yolks and sugar in a bowl. Then place the bowl over a water vapour ( you can just use second bowl with a boiling water). Mix and heat until sugar is completely melted. Then beat using a mixer until it's fluffy. Mix in melted chocolate. Place the mousse on the fridge for 30 minutes to set. Beat chilled double cream – it has to be stiff and shiny. Add to prepared chocolate mousse.


Berry jelly:

Mix jam with dissolved gelatin and set aside.

Yogurt mousse:

Beat the double cream until it's stiff and shiny. At the beginning add sugar and dissolved and chilled gelatin. Lastly mix in yogurt and vanilla beans.

Assembling the cake:

Firstly goes the brownie, then chocolate mousse, jelly and lastly yogurt mousse. Place assembled cake in a fridge for one night.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


6 komentarzy:

  1. Wspaniałe połączenie smaków,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnością tort musi byc obłędny, piękne zdjęcia są tak profesjonalne :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny!!!!!!!!!!!!!!
    Serdeczności:):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...