środa, 5 marca 2014

Tarta szpinakowa.



Prosta i pyszna tarta ze szpinakiem i fetą. U mnie ta tarta gości bardzo często, gdyż składniki praktycznie zawsze są w lodówce no i jest wyjątkowo dobra. Wystarczą jajka, feta, szpinak oraz podstawowe produkty do kruchego ciasta. Polecam gorąco tartożercom:)





Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 40 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.


Kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 40 ml zimnej wody

Wypełnienie:
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 250 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • sól i pieprz

Wykonanie:

W misie miksera zmieszać przesianą mąkę i sól. Dodać masło i wyrabiać to utworzenia grudek. Następnie dodać jajko i wodę. Zagnieść ciasto, niezbyt długo aby nie było zbyt twarde. Uformować kule, zawinąć w folię i wstawić na 20 minut do lodówki.

Formę do tarty wyłożyć ciastem. Położyć na wierzch folię aluminiową i obciążyć np. grochem lub ryżem. Piec z obciążeniem 25 minut w temperaturze 180C.

Kurczaka pokroić w drobne kawałki, oprószyć sola i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć kurczaka, do miękkości. Zostawić do ostygnięcia.

Fetę pokroić z kostkę.

Szpinak wrzucić na druga patelnię i trzymać na gazie, póki cała woda nie odparuje. Bardzo ważne, aby szpinak był całkowicie suchy. Jeżeli ktoś lubi można po odparowaniu dodać łyżkę masła do smaku. Do szpinaku dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, kurczaka oraz połowę sera feta. Bardzo dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Spróbować czy farsz jest odpowiednio doprawiony, jeżeli nie, dodać soli i pieprzu. Na koniec wlać roztrzepane jajka i dobrze wymieszać.

Farsz przelać na podpieczony spód i posypać pozostałą fetą. Piec mniej więcej 15 minut ( wierzch powinien być dobrze ścięty).


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Spinach tart. 


Preparation: 40 minutes.
Baking: 40 minutes.
All ready: about 2 hours.
Serves: 8.



Shortcrust pastry:
  • 250 g all-purpose flour
  • 125 g softened butter, cubed
  • 1 egg
  • ½ tsp of salt
  • 40 ml cold water


Filling:
  • 400 g frozen spinach
  • 300 g chicken breasts, skinless and boneless, cubed
  • 2 tbsp butter
  • 4 eggs, lightly beaten
  • 250 g feta cheese, cubed
  • 2 garlic cloves
  • ¼ tsp nutmeg
  • ¼ tsp ginger
  • salt and pepper


Directions:


Preheat the oven to 180C. Prepare tart baking form.

Pastry:

In a big bowl combine flour, salt, egg and softened butter. Knead the dough until it's smooth. Then add the water and keep kneading. When it's well combine wrap it with foil and place in the fridge for 20 minutes.


Line tart tin with pastry and cover with baking foil, then with weights. Bake for 25 minutes.

Heat butter on on stick frying pan. Sprinkle chicken with some salt and pepper. Fry until it's gold and soft. Set aside to chill.

Place frozen spinach on the second pan and heat until all water is gone. Spinach has to be very dry!. Then and minced garlic, nutmeg, ginger, half of the cubed feta and fried chicken. Stir very well and set aside to chill. The taste. You can add some more salt if you want. Lastly pour into beaten eggs and stir very well. Pour spinach mixture onto half baked bottom. Bake for another 20 minutes.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo estetycznie;) Smakuje zapewne jeszcze lepiej;) Dzięki za inspiracje
    ps. klik w nick ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszystko, co ze szpinakiem, a tarty w szczególności!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny pomysł, bardzo lubię takie tarty:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam to połączenie:) wspaniała!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...