czwartek, 27 marca 2014

Szarlotka orkiszowa.


Szarlotka na orkiszowym spodzie z dużą ilością jabłek. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Lubię szarlotki napakowane jabłkami, a do tej użyłam prawie 1,5 kilo – duszone z sokiem z cytryny i cukrem brązowym. Plasterki na wierzchu fajnie się spiekły i są lekko chrupiące. Całość jest lekka i owocowa. Ja podawałam swoją na ciepło z gałką lodów:)




Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 40 minut
Gotowe do podania: nieco ponad 1 godzinę.

Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków

Ciasto:

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła
  • 2 łyżki kakao do wypieków
  • 2 łyżki cukru brązowego ( najlepiej zmielonego na proszek)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody

Wypełnienie:

  • 1400 g jabłek ( najlepiej użyć szarej renety,)
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka cynamonu


Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać twarde masło pokrojone w kostkę i wyrabiać do utworzenia grudek. Następnie dodać wodę oraz roztrzepane jajko i zarobić ciasto. Powinno utworzyć gładką kulę. Zawinąć w folię w wstawić na 20 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180C. Duża formę na tarty lub tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem.

Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki. Dwa lub trzy jabłka pozostawić na wierzch.
Pokrojone jabłka wrzucić do dużego garnka i postawić na gaz. Dodać cukier, cynamon oraz sok z cytryny i wymieszać. Trzymać na gazie dopóki jabłka nie będą całkowicie miękkie. Można od czasu do czasu dodać trochę wody, jeżeli będą przywierać do dna.

Po 20 minutach wyjąc, rozwałkować na cienki blat i wyłożyć nim przygotowaną formę. Nakłuć widelcem i przykryć folia aluminiową. Piec przez 15 minut z folią i 5 bez. Potem wyłożyć jabłka i piec przez kolejne 20 minut. Na 10 minut przed zakończeniem ułożyć na górze jabłka pokrojone w plasterki i posypać odrobina cukru.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!







Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Wholemeal apple pie.


Preparation: 30 minutes.
Baking : 40 minutes.
All ready: about 1 hour.

Pastry:

  • 150 g wholemeal flour
  • 50 g all purpose flour
  • 100 g chilled butter
  • 2 tbsp dark baking cocoa
  • 2 tbsp brown sugar, grounded
  • 1 tsp cinnamon
  • 1/2 tsp salt
  • 1 egg, lightly beaten
  • 2 tbsp water

Filling:

  • 1400 g apples ( for example Granny Smith )
  • 4 tbsp brown sugar
  • juice from 1/2 lemon
  • 1 tsp cinnamon

Directions:

Pastry:

Mix well all dry ingredients. Add cubed butter and using hand or food processor , mix until resembles breadcrumbs. Then add egg and water, knead until it's well combined and smooth. Wrap with foil and place in the fridge for 20 minutes.

Peel and core the apples, leaving two for the garnish. Chop remaining apples and place in a large pot. Add cinnamon, lemon juice and sugar and place in a heat. Stew until it's totally soft and well combined, stirring from time to time. You Can add some water from time to time if necessary.

Preheat the oven to 180C. Butter 26cm round spring form pan.

Line chilled pastry on prepared pan. Prick the bottom with a fork and cover with baking foil. Bake for 10 minutes then remove foil and bake for another 10. Pour apples into half baked pastry, garnish with sliced apples and bake for another 15 minutes. Serve with ice cream .

Like us on facebook!

Bon apetit!!



Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...