sobota, 1 marca 2014

Red Velvet.

Klasyczne ciasto red velvet: czerwone biszkopty przekładane białym frostingiem. Już od dawna to ciasto było w blogowych planach i w końcu się udało. A było warto. Prócz niesamowitego wyglądu, również świetnie smakuje. Tekstura ciasta jest dosyć specyficzna: bardzo zbite i wilgotne, jednak wciąż rozpływa się z ustach. Nie jest powalająco słodkie i świetnie komponuje się z frostingiem z serka i masła. Polecam gorąco to ciasto, na pewno nie pożałujecie wysiłku:) A tak przy okazji to już 200 przepis na blogu. Nieźle nam idzie, oby tak dalej!!




Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 60 minut.
Gotowe do podania: około 3 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.


Ciasto:
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kakao do wypieków
  • 1 ½ szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka naturalnej maślanki
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego *
  • 1 łyżeczka octu

Frosting:

  • 250g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 360 g sera trzykrotnie zmielonego



Wykonanie:


Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę (18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sodę, kakao oraz sól i dokładnie wymieszać. W drugiej misce zmiksować olej ocet, jajka i maślankę. Następnie dodawać barwnik. *W przepisie podałam 2 łyżeczki, jednak ilość zależy od jakości barwnika. Najlepiej dodawać po pół łyżeczki do uzyskania odpowiedniej czerwieni. Następnie Wlać płynną mieszankę do mąki i dobrze zmiksować. Ciasto pieczemy na 4 razy więc należy odmierzyć 4 równe porcje. Po kolei wypełniać blachę i piec każdy blat po 15-20 minut( sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie zostaje na drewnie). Wszystkie 4 blaty dobrze wystudzić.

Frosting.

Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać sól oraz serek i zmiksować. Na koniec wmieszać barwnik. Wstawić do lodówki.

Biszkopty przełożyć frostingiem. Wstawić do lodówki na 10-15 minut aby stężał. Następnie pozostałym kremem udekorować boki oraz wierzch. Chłodzić około 2 godziny. 

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Red Velvet.

Classic Red Velvet cake.


Preparation: 40 minutes.
Baking: 40 minutes.
All ready: about 3 hours.
Serves: 8.

Cake:


  • 2 ½ cups flour
  • 1 ½ cup sugar
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp salt
  • 1 tsp dark baking cocoa
  • 1 ½ cup canola oil
  • 1 cup plain buttermilk
  • 2 big eggs
  • 2 tbsp red food coloring
  • 1 tsp white vinegar


Frosting:

  • 250 g butter, room temperature
  • 3 cups caster sugar
  • a pinch of salt
  • 360 g cream cheese
  • 1 tsp red food coloring


Directions:


Cake:

Preheat the oven to 180C. Line two round tins (18cm) with parchment paper.

In a big bowl mix stiffed flour, soda, cocoa, salt and sugar. In a second bowl mix all liquid ingredients: vinegar, eggs, buttermilk, oil and red coloring. Pour one into another and stir until well combined. Separate the dough into 4 parts. Pour into prepared tin ¼ of the dough and bake for 15-20 minutes ( check with wooden stick). Do the same with remaining dough. Set aside to chill.



Frosting.

Beat butter with sugar until it's creamy and thick. Add salt and stir in cream cheese. Mix in food coloring. Place in the fridge.

Spread the frosting on sponge cakes. Place in the fridge for about 2 hours.




Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)


3 komentarze:

  1. bardzo lubię to ciasto:) świetne Ci wyszło, wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto jeszcze przede mną, ale na pewno kiedyś się na nie skuszę :) Wygląda obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się niesamowicie efektownie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...