środa, 22 stycznia 2014

Biały Tort.




Delikatne biszkopty przekładane masą z jogurtu i białej czekolady oraz frostingiem. W środku kryje się lekko cierpka i orzeźwiająca galaretka malinowa. Biszkopty są bardzo puszyste i wilgotne, idealnie komponują się z masą z dodatkiem jogurtu i białej czekolady. Całość pokrywa frosting z dodatkiem masła i serka: dzięki temu jest bardzo twardy i plastyczny. Przy wizji sesji ( lub jej trwania) oraz tego co dzieje się za oknem kawałek Naszego tortu może zdecydowanie poprawić samopoczucie:)



Przygotowanie: 60 minut.
Pieczenie: 25 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.
Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.


Biszkopt:

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:

  • 250 ml śmietany 36%
  • 5 łyżek cukru
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g białej czekolady
  • łyżka żelatyny rozpuszczona w 40 ml wrzątku

Frosting:

  • 160 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 240 g sera trzykrotnie zmielonego

Galaretka:

  • 400 g mrożonych malin
  • 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 100 ml wrzątku
Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180C. Dwie tortownice ( 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka połączyć z cukrem z dużej misce i miksować około 10 minut. Masa powinna być jasna i puszysta. Następnie zmieszać mąkę z proszkiem i przesiać do masy jajecznej. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Masę przelać do tortownicy: odpowiednio 2/3 do jednej i 1/3 do drugiej. Jeżeli pieczemy z termoobiegiem można obydwa włożyć naraz. Piec 25 minut i pozostawić do ostygnięcia. Grubszy biszkopt przekroić na pół.

Masa jogurtowa.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Wmieszać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Dodać ostudzoną czekoladę i jogurt, dobrze zmiksować. Wstawić do lodówki.

Galaretka.

Maliny wrzucić na patelnię i gotować, mieszając od czasu do czasu. Cały sok powinien wyparować. Gdy masa zgęstnieje wmieszać rozpuszczoną galaretkę i odstawić do ostudzenia i stężenia.

Frosting.

Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać sól oraz serek i zmiksować. Wstawić do lodówki.

Pierwszy biszkopt włożyć do tortownicy i wyłożyć na niego 2/3 kremu. Przykryć drugim blatem i posmarować galaretką. Na galaretce rozsmarować pozostały krem i przykryć ostatnim blatem. Odstawić do lodówki na minimum godziny do stężenia i posmarować całość forstingiem.

Przepis na frosting oraz biszkopt zaczerpnięty stąd

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)





White raspberry cake.

Fluffy sponge cake layered with yogurt-white chocolate mousse, raspberry jelly and frosting.

Preparation: 60 minutes.
Baking: 25 minutes.
All ready: second day.
Serves: 12 pieces.

Sponge cake:

  • 6 eggs, room tempreture
  • 1 cup sugar
  • 1 cup all purpose flour
  • 2 tsp baking powder
Yogurt mousse:

  • 250 ml double cream
  • 5 tbsp sugar
  • 250 ml plain yogurt
  • 150 g white chocolate, melted and chilled
  • 1 tbsp gelatin dissolved in 40 ml hot water, chilled

Frosting:

  • 160 g butter, room temperature
  • 2 cups caster sugar
  • a pinch of salt
  • 240 g cream cheese

Jelly:

  • 400 g frozen raspberries
  • 3 tbsp gelatin dissolved in 50 ml hot water


Directions:


Cake:

Preheat the oven to 180C. Line two round tins (23cm) with parchment paper.

Mix eggs with sugar and beat about 10 minutes. It should be pale and fluffy. Next stiff in flour and baking powder. Using wooden spoon stir gently. Pour the batter into tins: 2/3 to the first one and rest to the second one. Bake for 25 minutes and set aside to chill. When it's cold cut bigger sponge cake into two.


Yogurt mousse.

Chilled double cream beat until it;s stiff, adding sugar at the end. Then fold in melted chocolate. Place in the fridge.


Jelly.

Place frozen raspberries on the medium sauce pan and put on the heat. Boil until all juice is gone and fruits are thick. Stir in dissolved gelatin and set aside to chill.


Frosting.

Beat butter with sugar until it's creamy and thick. Add salt and stir in cream cheese. Place in the fridge.


Place first sponge cake on the tin and spread 2/3 yogurt cream on it. Top with second sponge cake and cover with jelly. Spread remaining yogurt mousse and cover with last sponge cake. Place in the fridge for at least 4 hours. Then decorate with frosting.

Sponge cake and frosting recipes come from this page.




Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

10 komentarzy:

  1. Ooo to coś dla mnie, pysznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie:) uwielbiam takie delikatne torty:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tão lindo e esse interior é uma tentação que guloso.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ ten tort pysznie się prezentuje! Poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niezwykle kusząco :) Szkoda że w najbliższym czasie nie ma żadych okazji do zrobienia torciku :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fenomenalnie! A jego wnętrze mnie zaciekawiło, musi być przepyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ślinka cieknie !!! rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj, nominowałam Cię do Liebster Blog Award.
    Szczegóły na moim blogu http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/01/codziennik-kuchenny-nominowany-do.html

    OdpowiedzUsuń
  9. co za tort!

    już szukam okazji aby taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...