piątek, 3 stycznia 2014

Marchewkowe z bakaliami.


Ciasto marchewkowe z ogromną ilością świeżej marchewki, pestkami dyni i słonecznika, śliwkami oraz czekoladą.
Na blogu już raz pojawiło się ciasto marchewkowe jednak w innej odsłonie. Tym razem proponujemy wariację z większą ilością startej marchewki i bakaliami. Ciasto jest naprawdę wyborne, smak bardzo wyrazisty a cała blaszka znika w kilka godzin.



Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie: 70 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny
Ilość porcji z przepisu: 25 kawałków.

  • 1 kg startej marchewki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 g pestek dyni ( obranych)
  • 250 g ziaren słonecznika
  • 250 g suszonych śliwek
  • 6 jajek
  • 2 ¾ szklanki mąki
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki oleju

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 170C. Formę 25cm x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Czekoladę i śliwki pokroić.

Jajka wymieszać z olejem. Dodać do garnka w którym znajduje się marchewka i dobrze wymieszać. Następnie dodać wszystkie sypkie składniki, bakalie i czekoladę. Dobrze wymieszane ciasto przełożyć do formy i piec przez 80 minut. W połowie ciasto przykryć folią aby wierzch zbytnio się nie zarumienił.

Przepis pochodzi z domowego zeszytu.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)





Carrot and chocolate cake.

Delicious carrot cake with chocolate, plums, pumpkin and sunflower seeds.


Preparation: 20 minutes.
Baking: 70 minutes.
All ready: about 2 hours
Serves: about 25.


  • 1 kg grated carrot
  • 200 g dark chocolate, chopped
  • 250 g pumpkin seeds
  • 250 g sunflower seeds
  • 250 g dried plums
  • 6 eggs
  • 2 ¾ cup all purpose flour
  • 1 ½ cup sugar
  • 1 tbsp baking powder
  • ¾ cup canola oil

Directions:


Preheat the oven to 170C. Line 25x25 cm baking pan with parchment paper.

Mix together canola oil and eggs.

Add egg mixture into bowl with carrot and stir well. Then add all remaining ingredients and mix until it's well combined. Pour it into prepared baking pan and bake for 80 minutes. In the middle of baking cover the top with baking foil.



Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

5 komentarzy:

  1. kocham warzywne wypieki:) twoje marchewkowe wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie z dużą ilością bakalii jest najlepsze ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej wersji ciasta marchewkowego jeszcze nie jadłam. Zaciekawiłaś mnie, zwłaszcza tymi pestkami dyni i śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marchewkowe uwielbiam ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...