sobota, 28 września 2013

Wafle czekoladowo karmelowe.


wafers

Piszingery przekładane kremem czekoladowym i słonym karmelem..

Błyskawiczny i prosty deser do zrobienia dosłownie w 20 minut. Najlepiej smakuje po kilku godzinach, jednak można konsumować od razu po zrobieniu. Piszingery udowadniają, że czasami najbardziej banalne pomysły są najsmaczniejsze.



Przygotowanie: 20 minut.
Gotowe do podania: 4 godziny lub zaraz po przygotowaniu.

Ilość porcji z przepisu: mniej więcej 20 kawałków.

  • 100 g cukru kryształ
  • zimna woda
  • 100 ml śmietanki 30%
  • pół łyżeczki soli
  • 1 opakowanie andrutów
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki rumu
Wykonanie:

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietaną, pod koniec dodając rum. Zostawić do ostygnięcia.

*Śmietankę z solą lekko podgrzać. Na patelnię z grubym dnem, najlepiej żeliwną, wsypać cukier. Zalać zimną wodą tak, aby pokryła ona cukier. Włączyć gaz i trzymać na ogniu dopóki cukier się nie skarmelizuje. Karmelizowanie trwa dość długo i trzeba wyczekać odpowiedni moment. Nie wolno mieszać łyżką, można od czasu do czasu poruszać patelnią, aby kolor ładnie się rozprowadził. Kiedy karmel będzie już złoty, wlać do niego śmietankę, cały czas energicznie mieszając np. trzepaczką. Kiedy karmel zgęstnieje zestawić z ognia.Od razu zacząć przekładać nim wafle w przeciwnym razem zrobi się za twardy.

Wafle na przemian przekładać masą czekoladową i karmelem. Kiedy już cały andrut będzie złożony, włożyć go do foliowej torebki. Całość przykryć czymś ciężkim, np. garnkiem aby wszystkie warstwy dobrze się połączyły a wafel stał się lekko miękki. Najlepiej zostawic czas około 4 godzin. Andruty można zjeść od razu po przygotowaniu, jeżeli ktoś lubi chrupiące wafle.

* zamiast tego można użyć kupionej masy kajmakowej w puszce. 

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

caramel dessert


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Choc and caramel wafers. 

 


Simple wafers with chocolate and caramel filling.



Preparation: 20 minutes.
All ready: about 4 hours or right after preparing
Serves: 20.


  • 100 g sugar
  • cold water
  • 100 ml double cream
  • ½ tsp of salt
  • 1 pack of plain wafers
  • 150 g dark chocolate
  • 50 ml sour cream
  • 2 tbsp rum
Directions:

Melt the chocolate: place it on a small bowl with the sour cream, set it over a saucepan of simmering water. When it's well melted stir in the rum. Set aside to chill.

Mix double cream with salt and heat a little bit.
Place the sugar on a pan with a really thick bottom. Outr into it the cold water: it has to caver the sugar completely. Then place in a heat. Don't stir the caramel with a spoon: You can toss the pan from time to time. The colour of the Caramel has to be gold: i may take a while. When the mixture has the right color pour in double cream, stirring constantly with a beater until it's thick.

Spread caramel on the first wafer and cover it with a second one, then spread chocolate on it and top with another one. Repeat until all ingredient are gone. Wrap with foil and weight it of with something heavy. Leave for 4 hours then cut into pieces. You can serve it right after preparing but the wafers can be a little dry.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

4 komentarze:

  1. Ja je lubię, ja... Pamiętam jak mamę robiłam nam takie pyszny wafelki, jeden dzień i wafelków nie było:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam, mniam, uwielbiam. Najczęściej serwuje je nam mama mojego męża, dziewczynki uwielbiają, najwyższa pora by i mama im coś zszykowała :)
    Przy okazji zapraszam na konkurs http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...