niedziela, 22 września 2013

Sernik z kawą i czekoladą.


Prosty sernik kawowy na czekoladowym spodzie.




Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie: 70 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 25 kawałków.


Ciasto czekoladowe:

  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • ¾ szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 3 łyżeczek rozpuszczalnej)

Sernik:
  • 250ml śmietanki 30% lub 36%
  • 200 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 850 g kremowego sera lub sera trzykrotnie zmielonego
  • 25 ml mleka
  • 150 g gorzkiej czekolady

Ponadto:

  • kakao do posypania
Wykonanie:

Ciasto czekoladowe:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę ( 32x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

W dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę, olej, jajka i ekstrakt, a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe ciasto przelać do blachy i piec 15 minut.. W tym czasie przygotować ser.

Ser:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. W garnuszku podgrzać mleko i rozpuścić w nim kawę.

Ser zmiksować z cukrem, następnie dodać jajka, śmietankę, oraz kawę. Na koniec wmieszać chłodną czekoladę i miksować do uzyskania gładkiej masy. Ser wylać na podpieczony czekoladowy spód i trzymać w piekarniku przez 55 minut. O wystudzeniu posypać kakaem.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Coffee cheesecake. 

 


Simple cheesecake with coffee and chocolate cake.



Preparation: 20 minutes.
Baking: 70 minutes.
All ready: about 2 hours.
Serves: 25.

Chocolate cake:

  • 1 ¾ cup white flour
  • 2 cups raw sugar
  • ¾ cup dark cocoa
  • 2 tsp baking soda
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp salt
  • 1 cup plain buttermilk
  • ½ cup canola oil
  • 2 tsp vanilla essence
  • 2 big eggs
  • 1 cup coffee


Cheesecake:

  • 250ml double cream
  • 200 g caster sugar
  • 3 eggs
  • 2 tbsp instant coffee
  • 850 g cream cheese
  • 25 ml milk
  • 150 g dark chocolate

Moreover:
  • dark cocoa


Directions:

Chocolate cake:

Preheat the oven to 180 degrees. Line 32x36 baking pan with a parchment paper.

In a big bowl stir together flour, sugar,cocoa, baking soda, baking powder and salt. Then add butter milk, oil, vanilla essence, eggs and coffee. Blend it together using electric beaters.

Pour the mixture into prepared pan and bake for 15 minutes.

Cheesecake:

Melt the chocolate: place it on a small bowl set it over a saucepan of simmering water. Set aside to chill.

Heat the milk a little bit and dissolve coffee into it.

Mix cheese with sugar. Then add egg and cream. Lastly stir in dissolved coffee and cooled chocolate. Bake for 55 minutes. Sprinkle with cocoa.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

15 komentarzy:

  1. już wiem jaki będzie mój następny sernik ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Eh, kolejna pyszność, a przecież w mojej kolejce czeka już Wasze chałwowe sernikobrownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne połączenie smaków - kawa i czekolada, uwielbiam!
    Po zdjęciach wygląda na taki treściwy ten serniczek? *.*
    Jedyne co, to ten czekoladowy spód mnie nie zachwyca, jego struktura... wygląda jak typowe brownie, ale w przepisie uwzględniony jest proszek do pieczenia... jednak z dodatkiem jakiegokolwiek środka spulchniającego oczekiwałabym nieco bardziej 'suchego', podpulchnionego ciasta... wg mnie zatem, wkład proszku można by pominąć, zbędny ;P
    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spód przypomina raczej biszkopt niż brownie, jest dość lekki i wilgotny. Zamiast 15 minut można podpiec go dłużej np. 25-30 wtedy będzie bardziej suchy i pulchny. Lub po prostu zastąpić go klasycznym spodem z ciasteczek, jednak wtedy sernik lepiej zrobić w tortownicy: będzie wyższy. Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.

      Usuń
  4. Uwielbiam kawę, a cisto wygląda obłędnie!!

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko! Sernik kawowy na moim ukochanym czekoladowym cieście. Mistrzostw. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. sam wygląd zachwyca, a co dopiero smak... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czysty obled! Czuje, ze przepadlam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. co tu dużo pisać, znakomicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Obłęd mam w oczach :) bo spojrzałam na ten sernik w dniu, w którym rano stwierdziłam, że pora trochę zrzucić... Jak żyć? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękujemy za wszystkie komentarze: nie pozostaje Wam nic innego jak wziąć się za pieczenie tego sernika:))

    OdpowiedzUsuń
  11. znalazłam przepis i tego samego dnia zrobiłam - bardzo smaczny, następnym razem zmniejszę tylko trochę ilość cukru - ale słodkość ciasta to jest sprawa osobnicza

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten głęboki kolor spodu i kawowy smak masy sernikowej kuszą mnie ogromnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...