niedziela, 15 września 2013

Galette gruszkowo śliwkowe.



Kruche ciasto z powidłem i zapiekanymi owocami.
Galette to jest z moich ulubionych deserów: jest proste i szybkie, a do środka można włożyć dowolne owoce i zawsze będzie smakować tak samo dobrze. Tym razem postawiłam na śliwki i gruszki z dodatkiem powidła. Kruche ciasto z tego przepisu jest wyjątkowo lekkie i świetnie smakuje z lekko twardymi owocami.



Przygotowanie: 80 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 6 kawałków.


Ciasto
  • 220 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 170 g niesolonego masła
  • zimna woda
Ponadto:
  • 200 g śliwek ( ja użyłam śliwki japońskiej, ale inne gatunki również będą dobre)
  • 2 średnie gruszki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • żółtko roztrzepane z łyżeczką mleka


Wykonanie:


Ciasto:

Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i miksować, do momentu połączenia składników. Potem dodawać po łyżce wody, aż ciasto nie zlepi się w całość. Ciasto wyjąć na płaską powierzchnię, zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę ( ciasto na galette może leżeć w lodówce do dwóch dni).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Owoce umyć i pokroić na cienkie plasterki. Ciasto rozwałkować w duży okrąg i posmarować powidłami ( pozostawiając około dwa centymetry do zawinięcia). Ułożyć owoce i boki przykryć pozostałym ciastem. Owoce posypać cukrem a ciasto posmarować żółtkiem. Piec 20 minut.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Pears and plums galette.


Delicious dessert with fruits.


Preparation: 80 minutes.
Baking: 20 minutes.
All ready: about 2 hours.
Serves: 6.

Pastry:
  • 220 g flour
  • a pinch of salt
  • 170 g unsalted butter
  • cold water

Moreover:
  • 200 g plums, sliced
  • 2 medium pears, sliced
  • 1 tbsp caster sugar
  • 2 tbsp plum stew
  • 1 yolk mixed with 1 tsp of milk


Directions:

Mix flour with salt, add butter and knead until resembles breadcrumbs. Then keep kneading, adding water, until it's smooth and well combined. Wrap with a foil and place in the fridge for 1 hour.

Preheat the oven to 180C, line large baking pan with parchment paper.

Roll chilled pastry out into a circle. Spread plum stew in the middle and place sliced fruits on the top, leaving about 2 cm free space. Wrap with the sides and brush with yolk. Sprinkle the fruits with a sugar. Bake for 20 minutes.



Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...