wtorek, 3 września 2013

Tarta cebulowa.

 onion tart

Pyszna tarta z cebulą, tymiankiem i rozmarynem.

Tym razem coś dla miłośników tart i oczywiście cebuli. Nie przerażajcie się jej ilością: jest bardzo miękka a smak jest słodko słony. Tarta jest delikatna i wbrew pozorom nie ma w niej przeważających smaków.

Jeżeli ktoś nie przepada za cebulą, a ma ochotę na tartę to polecamy inne wytrawne propozycje z bloga: trzy sery z tuńczykiem, tartę sycylijską lub z serem gruyere i warzywami.




Przygotowanie: 60 minut.
Pieczenie: 90 minut.
Gotowe do podania: około 3 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.

Kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 40 ml zimnej wody


Ponadto:

  • 1 kg cebuli, obranej i pokrojonej na ćwiartki
  • 90 ml oliwy
  • 1 ¼ łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 225 ml śmietanki
  • 225 ml mleka
  • 100 g parmezanu lub sera gruyere ( lub innego ulubionego)
  • świeży tymianek i rozmaryn



Wykonanie:


W misie miksera zmieszać przesianą mąkę i sól. Dodać masło i wyrabiać to utworzenia grudek. Następnie dodać jajko i wodę. Zagnieść ciasto, niezbyt długo aby nie było zbyt twarde. Uformować kule, zawinąć w folię i wstawić na 20 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Duża blachę do pieczenia ( 36x30 cm) wyłożyć papierem.

Pokrojoną cebulę włożyc do dużej miski. W małym kubku zmieszac oliwę z octem balsamicznym i ziołami. Wlac do cebuli i delikatnie wymieszac. Całośc równo rozłożyc na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piec przez 35 minut.

Z misce zmieszac mleko i jajka ze śmietanką. Dodac szczyptę soli do smaku.

Ser zetrzec na tarce.

Formę do tarty wyłożyc ciastem. Położyc na wierzch folię aluminiową i obciążyc np. grochem lub ryżem. Piec z obiążeniem 25 minut.

Po 25 minutach wyjac ciasto z pieca i zdjac obciażenie. Dno posypac startym serem i ułożyc na nim cebulę. Całosc zalac masą jajeczną i piec przez 35 minut. Podawac na ciepło.
Przepis zaadaptowany z księzki "Wypieki" Anneki Manning.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Onion tart.


Delicious tart with soft onion, cheese and fresh thyme.

Preparation: 60 minutes.
Baking: 90 minutes.
All ready: 3 hours.
Serves: 8.

Shortcrust pastry:
  • 250 g all-purpose flour
  • 125 g softened butter, cubed
  • 1 egg
  • ½ tsp of salt
  • 40 ml cold water

Filling:
  • 1 kg onion, cut into four
  • 90 ml olive oil
  • 1 ¼ tsp balsamic vinegar
  • 1 tbsp sugar
  • 2 eggs
  • 1 yolk
  • 225 ml double cream
  • 225 ml milk
  • 100 g grated Parmesan or Gruyere cheese ( or Your favorite)
  • fresh thyme and rosemary

Directions:

Pastry:

In a big bowl combine flour, salt, egg and softened butter. Knead the dough until it's smooth. Then add the water and keep kneading. When it's well combine wrap it with foil and place in the fridge for 20 minutes.


Preheat the oven to 180C. A Large baking pan ( 36x30cm) line with the parchment paper.

Place onions in a big bowl. In a smaller one mix together balsamic vinegar and olive with some herbs. Add into the onion and stir gently. Pour the onion on the baking pan and bake for 35 minutes.

Mix double cream with eggs and milk. Add some salt for the taste.

Line tart tin with pastry and cover with baking foil, then with weights. Bake for 25 minutes.

Then remove the heights and sprinkle bottom with grated cheese. Place onion on the cheese and pour in the egg mixture. Bake for another 25 minutes. Serves hot.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

4 komentarze:

  1. jedna z moich ulubionych:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, to zdecydowanie moje smaki. I wygląda tak pysznie. Uwielbiam zapieczoną/podpieczoną/zasmażoną cebulkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobra tarta i ciekawe połączenie smaków. Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...