środa, 25 września 2013

Ryż na ostro z kurczakiem teriyaki.


Ryż smażony z warzywami w ostrym sosie z grillowanym kurczakiem.

Danie z ryżem oraz ostrymi azjatyckimi przyprawami w roli główniej. Wszystko przysmażone jest na słodko ostrym sosie, który dodaje potrawie wyjątkowego aromatu. Kurczak marynowany w sosie teriyaki a smażony na patelni grillowej bez tłuszczu: zachowuje dzięki temu kruchość i jest bardzo lekki. Cała potrawa na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom wyrazistych smaków i azjatyckiej nuty.



Przygotowanie: 20 minut. (ponadto 2 godziny na marynatę kurczaka)
Gotowanie: 40 minut.
Gotowe do podania: około 60 minut.

Ilość porcji z przepisu: 4 duże talerze.

  • 300 g ryżu brązowego
  • 3 płatki z gwiazdki anyżu
  • 3 ziarna kardamonu
  • 300 g filetu z kurczaka
  • 5 łyżek gęstego sosu teriyaki
  • 1 młoda cukinia, pokrojona w kostkę
  • 50 g ananasa, pokrojonego w małe kawałki
  • 1 dymka, posiekana zielona cześć
  • 1 por, biała część , pokrojona w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 50 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 mała papryczka chilli, wypestkowana i pokrojona w kostkę
  • 2 duże marchewki, pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sezamu
  • sól i pieprz

Ostry sos:
  • 400 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 1 łyżeczka pasty chilli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 50 ml soku z ananasa
Wykonanie:

Kurczaka pokroić w małe kawałki i obtoczyć w sosie teriyaki. Włożyć do miseczki i przykryć folią. Zostawić w lodówce na minimum 2 godziny. Kurczaka można przygotować dzień wcześniej.

Ryż wsypać do garnka i wlać 600 ml wody. Dodać rozgnieciony kardamon i anyż. Gotować 25 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Potem zostawić na kolejne 10 minut już z wyłączonym ogniem.

Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć pora i cebulę, następnie dodać marchew. Po chwili dodać resztę pokrojonych warzywa, doprawić solą i pieprzem. Całość smażyć około 10 minut, warzywa powinny być al dente.

W tym czasie przygotować sos. W gorącym bulionie rozpuścić miód i pastę chilli. W miseczce zmieszać dokładnie, ocet ryżowy, sos rybny, sos sojowy, olej sezamowy oraz sok z ananasa. Kiedy warzywa będą gotowe wlać do nich obie mieszanki. Dobrze zamieszać i gotować pod przykryciem około 10 minut.

Grillową patelnię dobrze rozgrzać i usmażyć na niej kurczaka. Niezbyt długo, około 5-7 minut, aby pozostał soczysty.

Przygotowane warzywa ściągnąć z patelni, oddzielając je od sosu. Na patelnię wrzucić ryż i podsmażać dodając po łyżce ostrego bulionu, aby dobrze się wchłonął. Kiedy cały bulion znajdzie się na patelni dodać warzywa i dobrze wymieszać.

Danie podawać na gorąco z kurczakiem, posypane sezamem i świeżą dymką.





Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Spicy fried rice.

 


Fried rice with spicy sauce, vegetables and teriyaki chicken.



Preparation: 20 minutes.
Baking: 40 minutes.
All ready: about 60 minutes.
Serves: 4.


  • 300 g brown rice
  • 600 ml cold water
  • 3 pieces of star anise
  • 3 seeds of cardamon
  • 300 g boneless and skinless chicken breasts, sliced
  • 5 tbsp thick teriyaki sauce
  • 1 small zucchini, cubed
  • 50 g pineapple, sliced
  • 1 onion set, chopped
  • 1 leek ( white part) , sliced
  • 1 onion, sliced
  • 50 g mushrooms, sliced
  • 1 small chilli pepper, chopped
  • 2 big carrots, sliced
  • 2 tbsp canola oil
  • 2 tbsp sesame seeds
  • salt and pepper
Spicy sauce:
  • 400 ml chicken or vegetable stock
  • 1 tsp chilli paste
  • 1 tbsp honey
  • 1 tbsp fish sauce
  • 1 tbsp rice vinegar
  • 2 tbsp soy sauce
  • 1 tsp sesame oil
  • 50 ml pineapple juice

Directions:

Cover sliced chicken with teriyaki sauce. Place in a small bowl, cover with foil and place in the fridge for at least 2 hours. You can prepare the chicken in a previous day.

Place rice in a medium pot and cover up with water. Add crushed anise and cardamon and boil for 25 minutes under cover. Then leave it covered up for another 15 minutes.

Heat canola oil on frying pan. When it's hot fry onion ad leek until it's gold. Then add carrot and keep frying for a few minutes. Then add all vegetables, some salt and pepper. Stir well and fry under the lid until it's al dente.

In a hot stock melt honey and chilli paste. In a small bowl mix together fish sauce, rice vinegar, soy sauce, sesame oil and pineapple juice. When vegetables are al dente add both mixture and stir well. Cook for 10 minutes under the lid.

Heat grill pan and fry chicken on it. About 5-7 minutes, it has to be juicy.

Prepared vegetables separate from the spicy sauce and remove both from the pan. Place cooked rice on the pan and keep adding spicy sauce from time to time, stirring constantly. When all sauce is in the rice add vegetables and stir.

Serves with chicken, sesame seeds and fresh onion set.

Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

3 komentarze:

  1. fenomenalnie podany kurczak:) będę musiała wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne mniam ,mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis - pięknie to wygląda - teraz trzeba sprawdzić jak smakuje :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...