piątek, 13 września 2013

Pizzerinki.



Mini pizze z serem, szynką i oliwkami. 
Pizzerinki są idealnym pomysłem jako poczęstunek na imprezę: większość globu uwielbią pizze, a w tej formie jest prosta do podania. Ciasto tutaj wykorzystane jest bardzo puszyste i wspaniale rośnie: ostatnio pojawiła się na blogu w przepisie na margaritę. Dodatki można dowolnie modyfikować, zgodnie z upodobaniami lub tym co akurat jest w lodówce.



Przygotowanie: 80 minut.
Pieczenie: 10 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 12 pizzerinek.


Ciasto
  • 350 g mąki typu 00 lub chlebowej ( plus około 50 g do wyrobienia)
  • 7 g świeżych drożdży
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 25 ml mleka

Sos pomidorowy:
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • płaska łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Ponadto:

  • 150 g ulubionego sera żółtego
  • mały słoik zielonych oliwek
  • kilka plasterków ulubionej szynki
    zioła prowansalskie lub inne do posypania

Wykonanie:


Ciasto:
W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Do dużej miski przesiać mąkę oraz wsypać sol. Dodać rozpuszczone drożdże, oliwę i mleko. Krótko wyrabiać ciasto póki składniki się nie połączą. Ciasto oprószyć mąką i położyć w ciepłe miejsce, przykryte szmatką, na czas 30 minut. Po 30 minutach wyłożyć je na oprószony mąką blat i wyrobić. Ciasto będzie kleiste, należy dodawać po trochę mąki, aby stało się bardziej zwarte i lekko kleiło się do rąk. Ciasto z powrotem włożyć do miski i odstawić na 30 minut.

Sos:

Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać pokrojony czosnek i cebulą. Podsmażać bardzo krótko, aby się zeszkliły. Następnie dodać pomidory oraz wszystkie przyprawy. Dobrze zamieszać i dusić przez około 10 minut. Skosztować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzać do 200C. Na blasze położyć arkusz papieru.

Pieczarki pokroić w plasterki, ser zetrzeć na tarce.

Z wyrośniętego ciasta uformować pizzerinki dowolnego rozmiaru. Posmarować sosem, pozostawiając boki wolne od sosu. Posypać pokrojonymi oliwkami, szynką,serem i przyprawami. Boki posmarować oliwą i piec przez 8-10 minut.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Mini pizzas.


Mini pizzas with cheese, ham and olives.


Preparation: 80 minutes.
Baking: 10 minutes.
All ready: about 2 hours.
Serves: 12 mini pizzas.

Dough:
  • 350 g type 00 flour
  • 7 g fresh yeast
  • 200 ml lukewarm water
  • 1 tsp sugar
  • ½ tsp salt
  • 30 ml olive oil
  • 25 ml milk

Tomato sauce:
  • 200 g canned tomatoes
  • ½ tbsp olive oil
  • 1 small onion
  • 1 garlic clove
  • 1 tsp of sugar
  • salt and pepper for the taste

Moreover:
  • 150 g Your favorite cheese, grated
  • small jar of green olives
  • a few slices of Your favorite ham
    mixed herbs


Directions:

Dough:

Melt yeast and sugar in lukewarm water. Place stiffed flour and sugar in a big bowl. Then add yeast, milk and olive. Knead the dough until it's well combined and smooth. Place the bowl on warm place for 30 minutes. After 30 minutes place the dough on a working surface and knead, adding some flour until it's more thick. Then again place in the bowl and warm place for another 30 minutes.

Preheat the oven to 200C, line large baking pan with a parchment paper.

Heat the olive on a frying pan. Place chopped onion and garlic on it and fry for a few seconds. Then add the tomatoes and seasonings. Stir well and heat for then minutes.


From the dough form pizza shape and spread tomato sauce on it, leaving sides free. Place ham, olives and cheese on the top. Sprinkle with mixed herbs. Bake for 8-10 minutes. Serves hot.



Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

4 komentarze:

  1. porywam wszystkie!!!! co za pyszności;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, wyglądają świetnie :) Można zrobić wiele różnych wersji, spróbować wielu smaków mniaaam

    OdpowiedzUsuń
  3. o, fantastyczne! kradnę i zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...