piątek, 6 września 2013

Malinowe serniczki na ciepło.

Ciekawy pomysł podania klasycznego sernika.

Po zrobieniu tarty zostało mi zbędne ciasto i trzeba było jakoś je wykorzystać. Ramekiny były pod ręką, więc pomysł przyszedł od razu. Serniki są bardzo proste i wspaniale smakują na ciepło z jeszcze gorącymi malinami. Można je podać w ramekinach lub odwrócone na talerzu. Świetnie smakują również na zimno.


Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 30 minut.
Gotowe do podania: około 1 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 4 serniczki.


Kruche ciasto:
  • 125 g mąki pszennej
  • 75 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 20 ml zimnej wody

Ser:
  • 30ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g kremowego sera lub sera trzykrotnie zmielonego
  • 1 małe jajko
  • 200 g malin.
Wykonanie:


W misie miksera zmieszać przesianą mąkę i cukier. Dodać masło i wyrabiać to utworzenia grudek. Następnie dodać jajko i wodę. Zagnieść ciasto, niezbyt długo aby nie było zbyt twarde. Uformować kule, zawinąć w folię i wstawić na 20 minut do lodówki.

Ser zmiksować z cukrem, jajkiem i śmietanką. Maliny zgnieść widelcem.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

4 ramekiny wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Wyłożyć ciastem, nakłuwając dno. Masę serową rozlać po równo do ramekinów i na górze wyłożyć maliny. Wierzch posypać cukrem i piec przez 30 minut.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

 
Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Hot cheesecakes with raspberries.

Nice idea to serve a simple cheesecake.


Preparation: 30 minutes.
Baking: 40 minutes.
All ready: 1 hour.
Serves: 4.


Shortcrust pastry:
  • 125 g all-purpose flour
  • 75 g softened butter, cubed
  • 1 small egg
  • 1 tbsp caster sugar
  • 20 ml cold water

Cheesecake:
  • 30ml double cream
  • 2 tbsp caster sugar
  • 250 g cream cheese
  • 1 small egg
  • 200 g raspberries

Directions:

Pastry:

In a big bowl combine flour, salt, egg and softened butter. Knead the dough until it's smooth. Then add the water and keep kneading. When it's well combine wrap it with foil and place in the fridge for 20 minutes.

Mix cheese with sugar, egg and cream. Crush raspberries with a fork.

Preheat the oven to 180C.

Brush 4 ramekins with butter and line with shortcrust pastry. Add cheese mixture and place raspberries on the top. Sprinkle with sugar. Bake for 30 minutes.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

5 komentarzy:

  1. To jest cudowne! Takich serniczków jeszcze nie widziałam i chyba zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia ;) Jestem pewna, że je zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowity pomysł a wbrew pozorom taki prosty :) Wygląda niesamowicie dekoracyjnie, jak deser z najlepszej restauracji!

    OdpowiedzUsuń
  3. Absolutnie i koniecznie muszę je wypróbować! Pysznie wyglądają, są arcyprzepiękne i słów mi braknie aż! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym i to bez wahania ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł :)zastanawiałam się właśnie co jest górną warstwą.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...