piątek, 20 września 2013

Alla Bolognese.

tomato sauce pasta

Tagliatelle z sosem pomidorowym i mięsem.

Bardzo prosta i wyjątkowo smaczna pasta. Sos klasycznie zrobiony z pomidorów z dodatkiem przypraw i czerwonego wina. Sos należy dusić jak najdłużej, aby wydobyć z niego smak, jednak już po 40 minutach będzie bardzo dobry. Polecam gorąco dla maniaków pasty!



Przygotowanie: 10 minut.
Gotowanie: 70 minut.
Gotowe do podania: około półtorej godziny

Ilość porcji z przepisu: 4 porcje.

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 600 g pomidorów z puszki lub świeżych ( sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na cząstki)
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • sól i pieprz
  • świeża bazylia, tymianek, kolendra ( można zastąpić przyprawami w proszku)
  • 400 g makaronu

Wykonanie:

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek z cebulą, dopóki nie będą jasno złote. Następnie dodać mięso mielone, doprawić odrobiną soli i pieprzu.W razie potrzeby można dolać jeszcze łyżkę oliwy. Smażyć około 10-15 minut, aż mięso będzie miało odpowiedni kolor i smak. Do gotowego mięsa dodać pomidory, passatę oraz wino. Dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę dodać przyprawy, kosztując czy danie jest wystarczająco słone. Następnie trzymać na gazie jeszcze 20 minut bez przykrycia i ewentualnie doprawić do smaku.

Makaron zagotować al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Serwować na gorąco.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

bolognese pasta
Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Alla bolognese.

pasta z mięsem

Delicious pasta with tomato sauce with wine and mince meat.


Preparation: 10 minutes.
Cooking: 70 minutes.
All ready: about 90 minutes.
Serves: 4.

  • 400 g turkey mince meat
  • 2 tbsp olive oil
  • 3 garlic cloves, chopped
  • 2 small onions, chopped
  • 250 ml tomato puree
  • 600 g canned tomatoes
  • 150 ml dry red wine
  • salt and pepper
  • fresh or instant basil, thyme and coriander
  • 400 g Tagliatelle pasta

Directions:

Heat olive oil on non stick pan. When it's hot add chopped onion and garlic. Fry for a few seconds, until it's gold. Then add minced meat, some salt and pepper and stir well. Fry for 10 to 15 minutes until the color is fine and meat is well done. Add tomatoes,tomato pure and wine. Stir well and cover with lid. Stew for 30 minutes. Then remove the lid and add seasonings. Taste sauce, and if it'f necessary add more seasonings. Cook for another 20 minutes without the lid.

Boil the pasta according to tips on the pack. It has to be al dente.

Serves hot.



Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...