piątek, 28 września 2012

Sernik mocno czekoladowy.

Sernik i ciasto czekoladowe to chyba dwa najbardziej popularne ciasta. Gdy połączymy je w jedno wychodzi zabójczy deser, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.  Ten sernik jest bardzo czekoladowy - w jego skład wchodzą tylko 2 łyżki kakao, a poza tym sama czekolada . Jako bazę używamy ciasteczek, również czekoladowych, które tworzą kruchy spód. Dzisiejsza propozycja jest naprawdę prosta w wykonaniu i zapewniam, że zrobi furorę wśród znajomych i rodziny – któż jest w stanie oprzeć się takiej dawce czekolady :)

 




Spód:
  • 250 g ciasteczek czekoladowych*
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 150 g roztopionego masła

Ser:

  • 250 g gorzkiej czekolady **
  • 155 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 750 g sera ***
  • 2 łyżki kakao do wypieków
  • 600 ml gęstej śmietany ( 12 lub 18 % )



*możemy użyć np. ciasteczek owsianych, pełnoziarnistych lub innych kruchych. Jeżeli chcemy by spód był ciemny wtedy 150 g masła roztapiamy z 50 g gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej.

**można użyć mlecznej , albo pół na pół z gorzką i mleczną.

*** ser music być bardzo kremowy żeby w cieście nie było grudek, więc można użyć sera gotowego na sernik bez żadnych dodatków, lub bardzo dobrze zmielić klasyczny ser biały.


Wykonanie.

Spód:

Ciasteczka rozgnieść na miazgę ( może by np. w blenderze). Dodać cynamon oraz roztopione masło i dokładnie wymieszać aż wszystko utworzy całość. Do tortownicy (24 centymetry) wsypać ciasteczkową mieszankę i bardzo dokładnie wyłożyć nią spód oraz boki ( około 4 centymetry w górę) dociskając płaską szklanką. Przygotowany spód włożyć na 30 minut do zamrażalnika, aby stężał.

Ser:

Piekarnik nagrzać do 160 stopni.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić aby przestygła. W międzyczasie w dużej misce ubić jajka z cukrem pudrem, około 5-7 minut, aby były puszyste.

Dodać ser i delikatnie zmiksować do połączenia.
Następnie wsypać kakao i wlać czekoladę i wymieszać drewnianą łyżką.
Na koniec doda śmietanę i wymieszać.

Tortownicę wyjąc z zamrażalnika i na ciasteczka wyłożyć całą masę serową.

Piec 60 minut. Po zakończeniu pieczenia pozostawić na 30 minut w otwartym piekarniku ( dzięki temu sernik nie popęka). Następnie wyjąc i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać kakao do wypieków. Sernik schłodzić minimum 2 godziny aby dobrze stężał.

Podawać solo lub z konfiturą wiśniową czy innymi ulubionymi dodatkami. 

~~ Przy krojeniu, aby sernik nie był "poszarpany" należy nóż zamoczyć we wrzątku, przetrzeć i pokroić. Taką czynność powtarzamy z każdym następnym kawałkiem.
 


Czas wykonania: 40 minut.

Ciasto gotowe: 4-5 godzin.

Ilość porcji z przepisu: 16 średnich kawałków.



Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 190 g
~ tłuszcze 396 g
~ węglowodany 410 g
~ błonnik 34 g

Cały sernik: 6006 kcal.
Jeden kawałek : 375 kcal



Zapraszamy do komentowania:)

15 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie;) Czekoladoholicy byliby zadowoleni;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie go zaprezentowałaś. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ czekoladowe! uwielbiam takie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, ciężko się oprzeć takiej czekoladowej rozpuście :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny ten sernik. Wygląda niebiańsko pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bedzie mi sie teraz snic po nocach...

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda fenomenalnie. Musi być pyszny...

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne! Mam na takie czeko sernikowe ciacho ochotę od dłuższego czasu, a Twoje zachęca jeszcze bardziej do zrobienia własnego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczny sernik, chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  10. Fenomenalny :) Sernik czekoladowy to po prostu bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sernik - ponadczasowy, Sernik czekoladowy - innowacyjna ponadczasowość =D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...