czwartek, 6 września 2012

Omlet ze szpinakiem, porem i fetą.

Danie które dostarcza ogromną ilość białka i zdrowych tłuszczy. Bardzo pożywne, proste w wykonaniu i niezwykle smaczne. Ciekawa wariacja klasycznego omletu.



  • 1 łyżka oliwy
  • 1 por (biała część)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • świeży tymianek
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • 25g sera feta
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Na patelni teflonowej rozgrzać łyżkę oliwy. Czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Potem dodać drobno pokrojonego pora i smażyć aż będzie bardzo miękki. Na koniec dodać szpinak i trzymać na patelni do momentu aż zwiędnie. Farsz ściągnąć z patelni.
Jajka rozbić, doprawić solą i pieprzem, dodać liście tymianku i wymieszać. Gotową masę wylać na rozgrzaną patelnie i trzymać do momentu gdy jajka się zetną. Farsz wyłożyć na połowę omletu posypać fetą, delikatnie przykryć farsz drugą połową.
Podawać ze świeżym szpinakiem.


Czas wykonania: 15 minut.

Ilość porcji z przepisu: 1 omlet.


Zapraszamy do komentowania:)

2 komentarze:

  1. Sycący posiłek. :) Bardzo lubię takie omlety, a fet, pora i szpinak akurat bardzo lubię razem!

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno takie zrobię, kocham wszystko co ma w sobie szpinak ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...