sobota, 1 września 2012

Zupa krem z marchwi i imbiru.

Bardzo lekka zupa, idealna jako przystawka. Słodki smak marchwii świetnie komponuje się z wyrazistym imbirem. Łatwe w przygotowaniu danie jednogarnkowe, idealna na każdą porę roku.





  • łyżka masła lub oliwy
  • 1 duża cebula
  • pół kilograma marchwi
  • 3 szklanki bulionu warzywnego ( z kostki lub z wywaru )
  • czterocentymetrowy kawałek imbiru ( lub 2 łyżeczki imbiru w proszku)
  • jogurt naturalny lub śmietana do podania
  • sól i pieprz 

Wykonanie.

Cebulę kroimy w kawałki i podsmażamy w dużym garnku na maśle lub oliwie. Kiedy cebula się zarumieni wlewamy bulion i pokrojoną w kawałki marchewkę. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę należy gotować około 20-30 minut, aż marchew będzie miękką. Potem całość zblenderować i podawać z jogurtem w wersji light lub śmietaną.



Czas wykonania: 40 minut.

Ilość porcji z przepisu: 2 duże talerze.

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 11,5 g
~ tłuszcze 17,5 g
~ węglowodany 57,8 g
~ błonnik 20 g

Kaloryczność całego przepisu : 307 kcal
Jeden talerz : 153 kcal

Zapraszamy do komentowania:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...