środa, 12 września 2012

Czekoladowe muffiny z konfiturą wiśniową.

Niezwykle proste muffiny ale za to bardzo efektowne. Konfitura z wiśni sprawia, że są wilgotne i dosłownie rozpływają się w ustach.




  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 3 czubate łyżki kakao do wypieków
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 1 średni słoiczek konfitury wiśniowej
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie.

Do formy na muffiny włożyć papilotki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Do dużej miski przesiać mąkę wraz z kakaem. Dodać cukier oraz proszek do pieczenia i wymieszać do połączenia składników.
W drugiej misce roztrzepać jajko a następnie dodać olej oraz mleko, następnie wymieszać.
Do suchych składników wlać płynna mieszankę zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Czekoladę pokroić na drobne kawałki i dodać do ciasta a następnie wymieszać.

Do foremek włożyć po jednej łyżce ciasta a następnie położyć na wierzch małą łyżeczkę konfitury.
Gdy już zapełnimy wszystkie papilotki, konfiturę należy przykry pozostałą masą.
Piec przez 15 minut i pozostawić w formie do ostygnięcia.


Czas wykonania: 30minut.

Ilość porcji z przepisu: 12 babeczek.

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 50,4 g
~ tłuszcze 140,3 g
~ węglowodany 325,5 g
~ błonnik 7,7 g

Kaloryczność całego przepisu : 2736 kcal
Jedna babeczka : 228 kcal

Zapraszamy do komentowania:)

4 komentarze:

  1. Swietnie wygladaja! Nie od dzis wiadomo, ze czekolada i wisnie bardzo sie lubia.

    OdpowiedzUsuń
  2. moje najulubieńsze...gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Najgorsze muffiny jakie jadłam! Nie mają zupełnie smaku! Ohyda, masa zbita, za mało cukru bądź czegokolwiek co by nadało smak...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...