sobota, 15 września 2012

Francuskie naleśniki z ricottą i gruszkami w miodzie.

Naleśniki to bardzo prosta i niezbyt wykwintna potrawa, jeżeli jednak włożymy w ich wykonanie trochę więcej pracy mogą stać się naprawdę popisowym daniem. W tym wydaniu proponujemy je z najchudszym z serów czyli ricottą oraz karmelizowanymi gruszkami. Całości dopełniają miód oraz cynamon. 




Naleśniki:
  • szczypta cukru
  • 85 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 315 ml mleka
  • 20 g roztopionego masła
Nadzienie:
  • 250g sera ricotta
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
Gruszki:
  • 1 duża i twarda gruszka
  • 1,5 łyżki miodu
  • łyżka rumu
  • pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
W blenderze zmiksować sól, cukier, mąkę, jajka, mleko i roztopione masło na gładkie ciasto.
Naleśniki smażyć z obu stron, najlepiej bez tłuszczu np. na patelni teflonowej. Mają być lekko zarumienione.





W czasie smażenia przygotować ser oraz gruszki. Ricottę wymieszać z miodem oraz cynamonem.
Gruszki pokroić na około centymetrowe plastry. Miód wymieszać z cynamonem i rumem. Wlać na rozgrzaną wcześniej patelnię. Następnie wrzucić gruszki i dokładnie wymieszać. Przez 5 minut dusić pod przykryciem na małym ogniu. Potem zdjąć pokrywkę i smażyć gruszki około 10 minut. Muszą być miękkie, sos powinien się skarmelizować.
Usmażone naleśniki wypełnić serem, zwinąć w ulubiony sposób i podawać na ciepło z gruszkami.






Czas wykonania: 60 minut.
Ilość porcji z przepisu: 8 naleśników.

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 56 g
~ tłuszcze 60 g
~ węglowodany 156,9 g
~ błonnik 9,7 g

Kaloryczność całego przepisu : 1378 kcal
Jedna porcja ( tj. 2 naleśniki z dodatkami) : 345 kcal


Zapraszamy do komentowania:)


10 komentarzy:

  1. Boskie naleśniki :) Chyba jutro zrobię...

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznie wyglądają ! aż ślinka cieknie..

    OdpowiedzUsuń
  3. aż nie mogę się napatrzeć... teraz będą za mną chodzić!

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacja, nie dość że pięknie podane to jeszcze takie delikatne i eleganckie ; ) Uwielbiam ricottę ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie to apetyczne i takie złociste gruszki, mmm :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Gruszki wyglądają świetnie ! Kolejny ciekawy sposób na podanie naleśników, na pewno wypróbuję !

    OdpowiedzUsuń
  7. Hello, you have very interesting and delicious looking recipes. I would like to try this recipe. Could you please give me the English version of this recipe?
    Thanks,see you.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi there~! We are currently working on translate all tylife's recipes, unfortunately it takes a lot of time:( This post is first in the queue, we'll let You know when English version will be available. Greetings :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...