niedziela, 2 listopada 2014

Makaroniki.

Ciasteczka migdałowe z dodatkiem czekoladowo karmelowego ganache.


Niezwykle pyszne i wyjątkowe ciasteczka z bezy migdałowej. Makaroniki już od dawna chodziły mi po głowie i w końcu udało się je wykonać. Wymagają dużo pracy i czasu, jednak cały wysiłek jest warty. Efekt końcowy jest niesamowicie pyszny: na zewnątrz chrupiące, w środku ciągnące z pysznym karmelowo czekoladowym ganache. Polecam, nie będziecie żałować czasu spędzonego w kuchni!



Przygotowanie: 2 dni.
Pieczenie: 15 minut.

Ilość porcji z przepisu: około 30 makaroników.

Makaroniki:

  • 105-110 g białek (3 średnie jajka)
  • 100 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów bez skórki)
  • 200 g bardzo drobnego cukru pudru
  • 50 g cukru kryształu, drobnego

Wypełnienie:
Wykonanie:

Makaroniki:


Dzień przed przygotowaniem makaroników, odważone białka należy odłożyć na cała noc, aby się odstały. Wierzch kubka przykryć folia albo spodeczkiem.

Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze nie powinno być żadnych zgięć ani fałd, aby makaroniki się nie rozlały. Papier od spodu można podkleić odrobiną bezy. Przygotować rękaw cukierniczy z prosta końcówka bez żadnych ząbków, najlepiej o średnicy centymetra (jeżeli nie mamy takiej szerokiej może być węższa).

Mąkę migdałową i cukier puder dobrze wymieszać i przesiać przez sito.

Odstane białka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier kryształ. Następnie używając drewnianej łyżki wmieszać delikatnie migdały i cukier, dzieląc na dwie partie. Lepiej żeby masa była niedomieszana, niż przemieszana, wtedy na pewno opadną. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę płaskie krążki, o nieco ponad centymetrowej średnicy. Między ciasteczkami należy zostawić sporo miejsca bo ciasto nieco się rozleje. Przygotowane makaroniki odłożyć w płaskim miejscu na godzinę.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Odstane makaroniki piec przez 12-15 minut. ( Jeżeli podczas nakładania na blachę kółka wyjdą nam nieco większe trzeba wydłużyć czas pieczenia o minutę dwie) Po zakończeniu pieczenia ciasteczka pozostawić na 15 minut na blasze, potem odrywać od papieru, najlepiej podważając nożem. Wystudzone makaroniki przekładać przygotowanym wcześniej kremem. ( ganache ztego przepisu).

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Classic macarons.

Preparation:  2 days.
Baking: 15 minutes.

Servings: about 30 macarons.

Macarons:
  • 105-110 g egg whites (3 medium eggs)
  • 100 g almond flour
  • 200 g caster sugar
  • 50 g sugar

Filling:
  • half of the ganache from this recipe

Directions:
Place egg whites in a small pot and cover it with plastic foil. Whites have to rest for one night.


Line two large baking pans with a parchment paper. Prepare piping bag, fitted with about 1 cm round tip.

Mix together almond flour and caster sugar, then sieve the mixture two times.

Beat the whites until stiff and shiny, at the end add regular sugar. Then using wooden spoons mix in almond and sugar mixture, in two parts. Place the mixture in the piping bag and pipe about 1,5 cm macarons on the paper, remember to save enough space between them. Set aside for about an hour.


Preheat the oven to 150C. Bake the macarons for 15 minutes and set aside to chill.

Prepare chocolate ganache from this recipe.

Spread the ganache on the flat par and top with second macaroon.


Like us on facebook!

Bon apetit!!



Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...