wtorek, 11 listopada 2014

Ryba w szermuli i sałatka ryżowa.


Marynowana w szermuli ryba z dodatkiem sałatki z kolorowego ryżu.




Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 30 minut.
Gotowe do podania: około 1 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 2 porcje

Szermula:

  • 2 filety z ulubionej ryby (u mnie pstrąg)
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • garść liści kolendry
  • garść pietruszki
  • 90 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

Sałatka z ryżu:

  • 100 g kolorowego ryżu
  • łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki kaparów
  • garść świeżej bazyli
  • kilka daktyli
  • 100 g sera pleśniowego
  • 1 łyżka oliwy
  • pół łyżeczki chilli

Wykonanie:

Marynata:

Zioła drobno posiekać. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie pomieszać i włożyć do niej rybę. Przykryć folią i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Rybę usmażyć na patelni grillowej wraz z marynatą. 7 minut na jeden stronie, 4 na drugiej.

Sałatka.

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oliwie podsmażyć pokrojonego selera, dodać kapary oraz przyprawy i ugotowany ryż. Całość podsmażać około 5 minut. Podawać z serem pleśniowym i daktylami.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


Herb marinated fish and rice salad.

Preparation:  30 minutes.
Cooking: 30 minutes.

Servings: 2.

Fish:
  • 2 fillets of your choice (I used trout)
  • 3 garlic cloves
  • 1 chilli, seeds removed
  • bunch of fresh coriander leaves
  • bunch of fresh parsley
  • 90 ml olive oil
  • 2 tbsp fresh lemon juice
  • 1/2 tsp sweet pepper
  • 1/2 tsp red pepper
  • 1/2 tsp salt
  • 1/2 tsp pepper
  • 2 tsp cumin

Rice salad:
  • 100 g coloured rice
  • 1 celery stick
  • 2 tbsp capers
  • a bunch of fresh basil
  • a few dates
  • 100 g Camembert cheese
  • 1 tbsp olive oil
  • 1/2 tsp chilli
Directions:

Marinade.

Roughly chop the herbs and mix with all marinade ingredients. Place fillets in the marinade, cover with a plastic wrap and place in the fridge for overnight. Before serving heat up the grilling pan and grill the fish for about 5 minutes, each side.

Salad.

Boil the rice according to the instructions on the package. Heat olive oil on a non stick frying pan. Fry sliced celery, capers, seasoning and boiled rice about five minutes. Serve with Camembert and dates.


Like us on facebook!

Bon apetit!!



Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...