czwartek, 23 października 2014

Warkocz czekoladowy.



Zawijane ciasto drożdżowe z dodatkiem cynamonu i czekolady.




Przygotowanie: 90 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania: około 3 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 2 duże warkocze.

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 30 g drożdży
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • pół łyżeczki soli

Ponadto:



  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka cynamonu
  • żółtko
Wykonanie:

Ciasto:

W garnuszku podgrzać mleko. Gdy będzie dobre ciepłe wrzucić drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Dobrze zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

W drugim garnuszku rozpuścić masło i odstawić.

Jajka rozbić z łyżeczką z solą i pozostałym cukrem.

Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę. Wlać mieszankę jajeczną i wyrośnięte drożdże.

Ciasto zagniatać duża drewnianą łyżką, cały czas uderzając do ściany miski. Dzięki temu do ciasta wejdzie powietrze i lepiej wyrośnie.

Kiedy wszystkie składniki dobrze się połącza a ciasto odlepi się od miski i utworzy gładką kulę, należy wlać masło. Potem tak samo trzeba je ugniatać łyżka do momentu, aż masło nie wsiąknie.
Kiedy już zagnieciemy ciasto, należy spód miski i ciasto posypać mąką, odłożyć całość na 30 minut w ciepłe miejsce. Najlepiej na letni kaloryfer. Miska musi być przykryta szmatką.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać cynamon.


Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkować tak, aby utworzyło duży i cienki prostokąt. Połowę czekolady rozsmarować na cieście pozostawiając brzegi wolne. Ciasto zwinąć jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Roladę przekroić wzdłuż nożem, pozostawiając jeden bok nierozcięty. Następnie kawałki ciasta przekładać przez siebie tworząc warkocz.. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. To samo powtórzyć z drogą połową ciasta.

Wyrośnięte warkocze posmarować żółtkiem i piec przez 20 minut. Gotowe od razu po upieczeniu.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Chocolate braided brioche.


Preparation: 90 minutes.
Baking: 25 minutes
All ready: about 3 hours
Serves: 2 buns.


Yeast dough:
  • 500 g all purpose flour
  • 2 eggs
  • 30 g yeast
  • 1 cup milk
  • 3 tbsp sugar
  • 3 tbsp butter
  • ½ tsp salt

Filling:
  • 150 g dark chocolate
  • 3 tbsp butter
  • 1 tsp cinnamon
  • egg yolk, lightly beaten


Directions:


Dough:



Heat the milk in a small pot. When it's hot turn off the heat and add 3 tablespoons of flour, one tablespoon of sugar and the yeasts. Mix and set aside for 10 minutes.

Melt the butter and set aside.

Lightly beaten eggs mix with the salt and remaining sugar.

In a big bowl place remaining flour. Then add egg mix and yeasts mix. Then knead the dough. It's very important to knead the dough very well. Even if it's pretty painful :). You can use the wooden spoon instead of your own hand.

When all of the ingredients will be well combined and the dough stop stick to the bottom You have to add melted butter. Ten repeat the process of kneading until all of the butter disappear in the dough.

Spread prepared dough with the four and place in a bowl. Then put the bowl with the dough in a warm place for 30 minutes. The bowl has to be covered with a cloth.

Preheat the oven to 180C. Line large baking pan with parchment paper.

Melt the chocolate with butter and cinnamon.

Cut the dough into two. Roll the first part out – it should resemble rectangle. Spread half of the chocolate mixture on the dough and roll it . Then cut the roulade into half along the length. Roll it just the same way as doing braid and join the ends. Do the same thin with the remaining dough. Place braids on prepared pan and brush with yolk. Bake for 20 minutes.


Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...