sobota, 18 października 2014

Sernik cointreau.


Bardzo intensywnie pomarańczowy sernik z dodatkiem czekolady.


Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 75 minut.
Gotowe do podania: około 4 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków.

Spód:

  • 300 g ciastek czekoladowych
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka likieru cointreau
Ser:
  • 750 g sera, trzykrotnie zmielonego
  • 3 duże jajka
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 100 g cukru muscovado
  • 3 łyżki likieru cointreau
  • 100 g cukru pudru
  • skórka starta z dwóch pomarańczy

Polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka likieru cointreau

Kandyzowane pomarańcze:


  • 2 małe pomarańcze
  • 3 łyżki likieru cointreau
  • 3 łyżki cukru kryształ


Wykonanie:

Spód:

Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę 26 cm wysmarować masłem.

Masło rozpuścić w rondelku. Ciasteczka zmiksować na proszek. Połączyć z rozpuszczonym masłem i likierem. Wyłożyć na tortownicę, dobrze dociskając do spodu. Włożyć do zamrażalnika na 15 minut potem piec przez 15 minut.

Sernik:

Pomarańcze przed starciem skórki sparzyć wrzątkiem. Do małego rondelka włożyć cukier muscovado, cukier puder i likier. Podgrzewać do uzyskania gęstego, ciemnego syropu. Pozostawić do ostygnięcia.

Wszystkie składniki na ser zmiksować, wmieszać skórkę i chłodny syrop cukrowy.

Przelać na podpieczony spód i piec przed 50 minut.

Polewa:

Czekoladę rozpuścić w rondelku ze śmietanką. Wmieszać likier. Wylać na upieczony i przestudzony sernik.

Pomarańcze:

Pomarańcze sparzyć i pokroić ze skórką na cienkie plastry. Ułożyć na żeliwnej patelni, zasypać cukrem i zalać likierem. Gotować dopóki cukier się nie skrystalizuje i nie utworzy syropu. Ostudzone pomarańcze układać na czekoladzie.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Cointreau cheesecake.

Preparation:  30 minutes.
Baking: 75 minutes.
All readyabout 2 hours.
Servings: 10.

Bottom:
  • 300 g plain chocolate cookies
  • 3 tbsp butter, melted and cooled
  • 1 tbsp cointreau

Cheesecake:
  • 750 g cream cheese
  • 3 big eggs
  • 50 ml double cream
  • 100 g muscovado sugar
  • 3 tbsp cointreau
  • 100 g caster sugar
  • orange rind from 2 oranges
Chocolate glaze:
  • 150 g dark chocolate
  • 50 ml double cream
  • 1 tbsp cointreau

Candied oranges:
  • 2 small oranges
  • 3 tbsp cointreau
  • 3 tbsp raw sugar


Directions:

Bottom:

Butter 26 cm baking pan. Preheat the oven to 180C.

Crush the cookies until resembles crumble. Then mix in melted butter and cointreau. Pour the mixture into prepared tin and press to the bottom. Bake for 15 minutes.

Cheesecake:

Place muscovado sugar, caster sugar and conitreau in a small pot and heat until melted and well combined. Set aside to chill.

Whip all the ingredients until well combined, then mix in orange ring and chilled sugar mixture.

Pour the batter into baked bottom and bake for 50 minutes, Set aside to chill.

Glaze:

Melt the chocolate with eh cream. Stir in cointreau. Pour on the top of the chilled cheesecake.

Oranges:

Slice the oranges and place them on simmering pan with a thick bottom. Add sugar, cointreau and heat until fruits are caramelised. Garnish the cheesecake with chilled oranges.



Like us on facebook!

Bon apetit!!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...