wtorek, 7 października 2014

Burgery buraczane z hummusem.


Wegetariańskie burgery z burakami i soczewicą podawane z dodatkiem hummusu cukiniowego i domowych bułek drożdżowych. 

 

 

Burgery to nie tylko tłuste mięso i majonez. Choć nie zaprzeczę, że od czasu do czasu lubię zjeść klasycznego burgera wieprzowego z ogórkiem i sosami, to zazwyczaj jednak wybieram te lekkostrawne wersje. Dzisiaj propozycja która w ogóle wyeliminowała zawartość mięsa: ryż, buraki oraz soczewica. Do tego domowe bułki drożdżowe oraz hummus z cukinii. Całości dopełnił jeszcze liść świeżej sałaty i kiełki lucerny. Wyszły wspaniałe, każdy wegetarianin powinien być zachwycony smakiem, a i mięsożercy nie pogardzą:)




Przygotowanie: około 60 minut.

Ilość porcji z przepisu: 5 burgerów.


  • pół kilograma buraków
  • puszka soczewicy
  • 100 g ryżu brązowego
  • sól i pieprz
  • łyżka octu balsamicznego
  • liście sałaty
  • kiełki lucerny
  • bułki z tego przepisu
  • hummus z tego przepisu
Wykonanie:


Buraki obrać i gotowac przez około 40 minut, dopóki będą miękkie. Następnie zetrzeć je na tarce o średnich oczkach.

Ryz zagotowac zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Soczewicę odsączyć i zblendowac na gładką masę.

W dużej misce wymieszac ryż, buraki, soczewicę, nieco pieprzu i soli oraz ocet balsamiczny. Skosztować i ewentualnie doprawić.

Dobrze rozgrzac patelnię grillową. Z masy uformowac burgery i smazyc z dwóch stron około 10-15 minut.

Wcześniej przygotować bułki oraz hummus zgodnie z przepisami.

Burgery podawać ze wszystkimi dodatkami.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Beet and lentil burgers.


Lovely beet burgers with zucchini hummus and home made buns.

Preparation : about 60 minutes.
Serves: 5 burgers.



  • 1/2 kg beetroot
  • 1 can lentils
  • 100 g brown rice
  • salt and pepper
  • 1 tbsp balsamic vinegar
  • fresh salad of your choice
  • Lucerne sprouts
  • buns from this recipe
  • hummus from this recipe


Directions:

Peel the beets and place them in a large pot. Fill in with water and boil for about 40 minutes or until they are soft. Set aside to chill. Then grate cold beets and set aside.

Boil the rice according to the time written on the package then chill.

Drain the lentils and blend until resembles paste.


In a big bowl mix rice, beets, lentil paste, salt and pepper with balsamic vinegar. Taste and add some more seasoning if you think it's necessary.

Heat non stick grilling pan. Form the burgers and grill, both sides, about 10 minutes.

Serve the burgers with earlier prepared hummus and buns.



Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)


You might also like:

4 komentarze:

  1. O burgerze z buraczków nie słyszałem, ale już słyszę :) Muszę ten przepis wypróbować bo uwielbiam buraki i ten smak jest pewnie niepowtarzalny.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...