piątek, 10 stycznia 2014

Mini tarty z łososiem i cebulą.


Tarty z karmelizowaną czerwoną cebulą, łososiem i kremowym sosem chilli. Idealne jako przystawki, smakują wspaniale zarówno nas ciepło jak i na zimno. Czerwona cebula jest strzałem w dziesiątkę – idealnie miękka i lekko słodka świetnie komponuje się z delikatnym łososiem. Jedna z lepszych tatr jakie udało się zrobić:)

 



Przygotowanie: 40 minut.
Gotowe do podania: 60 minut

Ilość porcji z przepisu: 8 tart,

Kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 40 ml zimnej wody

Nadzienie:
  • 200 g filetu z łososia, bez skóry
  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 100 g sera żółtego
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki chilli
  • sól i pieprz
  • trochę masła i bułki tartej do przygotowania form
Wykonanie:

W misie miksera zmieszać przesianą mąkę i sól. Dodać masło i wyrabiać to utworzenia grudek. Następnie dodać jajko i wodę. Zagnieść ciasto, niezbyt długo aby nie było zbyt twarde. Uformować kule, zawinąć w folię i wstawić na 20 minut do lodówki.

Cebulą pokroić w piórka i rozgrzać olej na patelni. Wrzuci cebulę i chwile podsmażać. Następnie dodać cukier, połowę octu balsamicznego i dobrze wymieszać. Zmniejszyć ogień do minimum i przykryć. Co jakiś czas sprawdzać czy cebulą nie przywarła mieszając. Jeżeli tak to dodać dwie trzy łyżki wody i znowu zamieszać. Powtarzać czynność, cebula powinna się dusić do 30 minut. Na koniec dodać resztkę octu i dobrze zamieszać.



W dużej misce zmieszać jajka ze śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i chilli. Dodać starty ser i zamieszać.

Łososia pokroić na małe kawałki i oprószyć solą.

Piekarnik nagrzać do 180C. Formy do tart wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Wyjąc ciasto z lodówki i wyłożyć nim przygotowane foremki do tart. Przykryć folią i podpiekać 15 minut.

Po 15 minutach wyjąć z piekarnika. Na spód ułożyć cebulę, łososia, a całość zalać przygotowanym sosem. 

Piec 20 minut. Podawać na ciepło lub zimno.




Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Onion tart.


Delicious tart with soft onion, cheese and fresh thyme.

Preparation: 60 minutes.
Baking: 90 minutes.
All ready: 3 hours.
Serves: 8.

Shortcrust pastry:
  • 250 g all-purpose flour
  • 125 g softened butter, cubed
  • 1 egg
  • ½ tsp of salt
  • 40 ml cold water

Filling:
  • 200 g raw salmon, skinless and sliced
  • 1 kg red onion, sliced
  • 2 tbsp canola oil
  • 4 tbsp balsamic vinegar
  • 4 tbsp brown sugar
  • 150 ml double cream
  • 100 g Gouda cheese, grated
  • 3 eggs, whisked
  • ½ tsp chili powder
  • salt and pepper
  • some butter and breadcrumbs

Directions:

Pastry:

In a big bowl combine flour, salt, egg and softened butter. Knead the dough until it's smooth. Then add the water and keep kneading. When it's well combine wrap it with foil and place in the fridge for 20 minutes.


Preheat the oven to 180C. Spread butter on tart forms and sprinkle with breadcrumbs.

Heat canola oil on non stick pan. When it's hot add onion and fry for a few minutes. Then add half of the sugar and half of the vinegar and mix. Cover with lid and stew for 30 minutes. From time to time stir adding some water if it;s necessary. At the end of stewing mix in remaining sugar and vinegar and stir.

Line tart forms with prepared pastry wrap with foil and bake for 15 minutes.

In a medium bowl mix well eggs, double cream and cheese. Add chili, some salt and pepper.

After 15 minutes remove foil, place onion on the bottom, add salmon and pour in cream egg mixture. Bake for 20 minutes.

Like us on facebook!

Bon apetit!!



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...