poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Orzechy w kawie.

Ciemny biszkopt przekładany kremami orzechowo – czekoladowym i caffe latte. Całość udekorowana bitą śmietaną ze słodką niespodzianką w środku: cukierkami Shoko Bons. Dzisiejszy tort na prawdę może przyprawić o zawrót głowy: zarówno wizualnie jaki i smakowo. Załączamy dzisiaj rysunek Kasi: projekt tortu, oczywiście wykonany własnoręcznie. 

 


Przygotowanie: 90 minut.
Pieczenie: 30 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.

Biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki kakao do wypieków

Krem caffe latte

  • 3 żółtka 
  • 100ml mleka
  • 80gr cukru
  • 3 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • płaska łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki koniaku
  • 300 ml ubitej śmietany

Krem orzechowo - czekoladowy:

  • 250 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżeczki masła
  • 100 g masła orzechowego (ja użyłam Sante)
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 250 ml śmietany 30% ubitej z 3 łyżkami cukru

Ponadto: paczka cukierków Shoko Bons.


Wykonanie:

Biszkopt:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy 20 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka i żółtka włożyć do dużej miski i zmiksować. Dodać sól i cukier, całość postawić na większej misce wypełnionej wrzątkiem. Składniki ubijać na parze przez około 5-7 minut. Potem zdjąć miskę z wrzątku i ubijać jeszcze 5 minut.

Wymieszać obie mąki i kakao. Następnie przesiać je do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewnianą łyżką, do połączenia się składników. Całość przelać do tortownicy. Piec 30 minut, zostawić do ostygnięcia. Po całkowitym ostygnięciu tort przekroić na 2 części: ¾ całości i ¼ całości.

Krem caffe latte:

Żółtka wymieszać z cukrem, podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając. Zestawić z gazu. W drugim garnuszku podgrzać mleko, dodać kawę i dobrze wymieszać. Kawową mieszankę wlać do żółtek z cukrem i wymieszać. Całość podgrzać do 85 stopni – masa musi się ściąć. Po ostygnięciu dodać koniaku i znowu zamieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Odłożyć kilka łyżek na dekorację. Pozostałą śmietanę wmieszać w masę, schłodzić w lodówce, 15-30 minut.


Krem Orzechowo – czekoladowy.

W dużym garnku umieścić 250 ml śmietany, masło, masło orzechowe, połamaną czekoladę. Wszystko podgrzewać, cały czas mieszając. Wszystkie składniki muszą się rozpuścić i dobrze połączyć w gęsty krem. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Dodać do ostudzonej masy i delikatnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce, 15-30 minut.

W tortownicy umieścić grubszy biszkopt. Posmarować kremem orzechowym, wyłożyć cukierkami shoko bons, przykryć drugim blatem ciasta, posmarować kremem kawowym a całość ozdobić odłożoną bitą śmietaną. Tort musi na całą noc pozostać w lodówce.





Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Nut and coffee torte.


Dark sponge cake layered with nut and caffe latte mousse. Topped with whipped cream and have a nice surprise in the middle: Shoko Bons sweets.


Preparation: 90 minutes.
Baking: 30 minutes.
All ready: second day.
Serves: 12 pieces.


Dark sponge cake:
  • 3 whole eggs
  • 3 egg yolks
  • ¾ sup raw sugar
  • a pinch of salt
  • 1/3 cup all purpose flour
  • 1/3 cup cornflour
  • 3 tbsp baking cocoa


Caffe latte mousse:
  • 3 yolks
  • 100ml skim milk
  • 80gr caster sugar
  • 3 tbsp instant coffee
  • 1 tsp gelatine
  • 2 tbsp cognac
  • 300 ml double cream

Nut and choc mousse:
  • 250 ml double cream
  • 2 tsp unsalted butter
  • 100 g creamy peanut butter
  • 200 g dark chocolate
  • 250 ml double cream whipped with 3 tbsp of sugar
Moreover: 1 package of Shoko Bons sweets

Directions:

Dark sponge cake:

Mix eggs with yolks in bowl with thick bottom. Add salt and sugar, and place the bowl on a simmering pan with hot water. Place both on a heat a mix it, 5-7 minutes. Then remove the simmering pan with water and beat the mixture without heating it for 5 minutes.

In the second bowl mix both flours and cocoa. Then stiff it into the egg mixture and stir very gently till it's well combined. Prepared dough pour into 25 cm round baking pan. Bake for 30 minutes. After baking remove the pan and parchment paper, set aside to chill. When it's cooled completely cut it into 2 pieces: ¾ and ¼.

Caffe Latte mousse:

Mix the yolks with sugar and heat, stirring constantly. Set aside from the heat. Dissolve coffee in hot milk and add this into yolk mix. Heat it to 85C degrees, stirring constantly. Set aside. When it's cooled completely add cognac and mix. Beat double cream until it's stiff. Set aside a few spoons for the decoration. Remaining cream stir into the yolk mix and place in the fridge for 15-30 minutes.

Choc and nut mousse:

Ina a simmering pan place 250 ml of double cream, butter, peanut butter, chocolate and heat it, stirring constantly. When it;'s melted and well combined set aside from heat. 25 of double cream beat with sugar until it's stiff. Add to mousse and stir. Place in the fridge for 15-30 minutes.

Place in the bottom of pan thicker sponge cake, then caffe latte mousse and Shoko Bons, then second sponge cake and choc-nut mousse. Decorate with remaining whipped cream. Place in the fridge for one night before serving.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

8 komentarzy:

  1. Ale piękny, chętnie bym skosztowała!

    OdpowiedzUsuń
  2. moje kubki smakowe oszalały i to tylko od patrzenia, aż bałabym się spróbować :) c-u-d-o! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Ależ cudny! I ten rysunek pomocny bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda fanatycznie:) obłędny tort:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny na jakąś dużą imprezę - prezentuje się imponująco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak to możliwe, że wcześniej nie trafiłam na tego bloga?? To ciasto w stu procentach trafia w moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej późno niż wcale:) Pozdrawiam i zapraszam do częstego zaglądania do nas:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...