sobota, 13 kwietnia 2013

Biała czekolada i jogurt.


Delikatny biszkopt przekładany rozpływającym się w ustach kremem z białej czekolady z dodatkiem śmietany i jogurtu. Jogurt nadaje masie niezwykłą lekkość i ciekawy smak. Biszkopt jest jednym z moich ulubionych gdyż zawsze pięknie wyrasta, dobrze się trzyma i nie jest bardzo ciężki. To ciasto zostało stworzone „na szybko” i bez głębszych przemyśleń, ale wyszło naprawdę pyszne. 


Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 30 minut.
Gotowe do podania: około 2,5 godziny.

Ilość porcji z przepisu:8 kawałków.

Biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki kakao do wypieków

Krem:
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 125 ml śmietany 36%
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wody


Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy 20 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka i żółtka włożyć do dużej miski i zmiksować. Dodać sól i cukier, całość postawić na większej misce wypełnionej wrzątkiem. Składniki ubijać na parze przez około 5-7 minut. Potem zdjąć miskę z wrzątku i ubijać jeszcze 5 minut.

Wymieszać obie mąki i kakao. Następnie przesiać je do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewnianą łyżką, do połączenia się składników. Całość przelać do tortownicy. Piec 30 minut, zostawić do ostygnięcia.


Krem.

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Kiedy będzie już dobrze ubita, dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować. Do czekolady dodać jogurt i dobrze wymieszać. Całość przelać do śmietany i zmiksować. Krem wstawić na 30 minut do lodówki.

Przestudzony biszkopt przekroić na pół i przełożyć kremem. Wstawić do lodówki na minimum godzinę przed podaniem.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Yoghurt and white chocolate.


Fluffy sponge cake with yoghurt and white chocolate mousse. I really like this sponge cake because it's very stable and never flats. Mousse, thanks to the yoghurt, is very delicate and not too sweet. This cake it very quick, easy and tasty!


Preparation: 30 minutes.
Baking: 30 minutes.
All ready: 1,5 hours.
Serves: 8 pieces.

Sponge cake:
  • 3 whole eggs
  • 3 egg yolks
  • ¾ sup raw sugar
  • a pinch of salt
  • 1/3 cup all purpose flour
  • 1/3 cup cornflour
  • 3 tbsp baking cocoa

Mousse:
  • 100 g white chocolate
  • 100 g plain yoghurt
  • 125 ml double cream
  • 1 tsp of gelatine dissolved in 2 tbsp of hot water

Directions:

Cake:

Mix eggs with yolks in bowl with thick bottom. Add salt and sugar, and place the bowl on a simmering pan with hot water. Place both on a heat a mix it, 5-7 minutes. Then remove the simmering pan with water and beat the mixture without heating, for 5 minutes.

In the second bowl mix both flours and cocoa. Then stiff it into the egg mixture and stir very gently till it's well combined. Prepared dough pour into 20 cm round baking pan. Bake for 30 minutes. After baking remove the pan and parchment paper, set aside to chill. When it's cooled completely cut it into a half.

Mousse:

Melt the chocolate in a bowl set over a pan of hot water, stirring from time to time. Set aside to cool. When it cooled completely add yoghurt in mix. Beat the double cream. When it's stiff and gelatine and mix. Lastly pour in chocolate with yoghurt and mix until well combined. Place in the fridge for 30 minutes, then spread it onto first cake and top with second one. Place in the fridge for at least 1 hour before serving.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

8 komentarzy:

  1. I love your pictures and recipes, they are mouth watering. Would love for you to share them with us at foodieportal.com. We are new but at foodieportal.com we are not photography snobs, we are just foodies.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! Już od samego patrzenia ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. porywam kawałek tego boskiego ciacha:) mmmmm
    rozpływa się w buzi!

    OdpowiedzUsuń
  4. Your cake looks delicious and I absolutely love the sound of the white chocolate and yogurt mousse!

    OdpowiedzUsuń
  5. ten czekoladowy krem.. cudny

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaintrygował mnie ten jogurtowy krem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...