poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką.


Klasyczny sernik na kruchym spodzie wyłożony brzoskwiniami i posypany kruszonką z kokosu. 

 

Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 70 minut.
Gotowe do podania: około 3 godziny. ( jeżeli kruszonkę przygotujemy wcześniej)

Ilość porcji z przepisu: 30 kawałków.

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • puszka brzoskwiń
Ser:
  • 1200 g sera białego, trzykrotnie zmielonego
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 9 jajek
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Kruszonka:
  • 100g cukru pudru
  • 130 g masła
  • 200 g wiórek kokosowych

Wykonanie:

Kruszonka:

Masło utrzeć z cukrem, dodać wiórki kokosowe. Powstałą masę owinąć w folię i włożyć na 3 godziny do zamrażalnika. Kruszonkę można przygotować dzień wcześniej.

Ciasto.

Piekarnik nagrzać do 200C. Blachę 22x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło pokrojone w kostkę i wyrabiać, aż masło będzie rozdrobnione. W garnku zmiksować żółtka z cukrem i wylać do mąki i masła. Wyrobić ciasto i wyłożyć nim blachę. Piec 10 minut. W tym czasie odsączyć brzoskwinie z syropu i pokroić w plastry. Po zakończeniu pieczenia wyłożyć je na ciasto.

Ser:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
W dużym garnku żółtka zmiksować z masłem i cukrem. Kiedy utworzą gładką masę dodać ser, sok z cytryny, mąkę i miksować do połączenia składników. Delikatnie wmieszać ubite białka. Masę przelać na brzoskwinie i zatrzeć na wierzch kruszonkę, na tarce o grubych oczkach.

Sernik piec godzinę w nagrzanym do 180C piekarniku. Pozostawić do ostygnięcia.

Przepis z drobnymi zmianami, pochodzi z książki „Słodki Świat” Ewy Wachowicz.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Grandma's Cheesecake.



Very soft cheesecake with shortcrust pastry, peaches and coconut crumble. This cheesecake is a kind of traditional dessert in Poland for Easter or Christmas. I hope You will like it:)


Preparation: 40 minutes.
Baking: 70 minutes.
All ready: 3 hours. ( if you will prepare the crust earlier)
Serves: 30 pieces.

Shortcrust pastry:
  • 300 g all purpose flour
  • 100 g caster sugar
  • 200 g unsalted butter
  • 2 yolks
  • 1 can of peaches, drained and sliced

Cheesecake:
  • 1200 g cream cheese
  • 1 ½ cup of caster sugar
  • 250 g unsalted butter
  • 9 eggs
  • juice from 1 lemon
  • 2 tbsp cornmeal
  • a pinch of salt

Crumble:
  • 100g caster sugar
  • 130 g unsalted butter
  • 200 g desiccated coconut

Directions:

Crumble:

Beat the butter with sugar. Then stir in the coconut. Mix until it's well combined. Wrap with foil and place in the fridge for at least 3 hours. You can prepare the crumble day before.

Pastry:

Preheat the oven to 200C degrees. Line 22 x 36 cm baking pans with parchment paper.

Stiff the flour on a pastry board, add chopped butter and knead. In a bowl beat yolk with sugar and add to butter. Knead the dough. When it smooth roll it out and place on the paper. Bake for 10 minutes, then top it with prepared peaches.


Cheesecake:

Beat the whites. It has to be stiff and shiny.

In a big bowl beat the butter with sugar and yolks. When it's creamy add cheese, lemon juice, flour i mix until well combined. Softly stir in beaten whites. Pour it on the peaches and grate the crubmle on the top.

Bake for 1 hour in 180C degrees. Set aside to chill.

Like us on facebook!

Bon apetit!!



Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

9 komentarzy:

  1. Wieki już nie jadłam sernika z brzoskwiniami. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi podoba się ta kokosowa kruszonka. Mniam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama piekła podobny, bardzo dawno go nie jadłam a to jeden z lepszych tradycyjnych serników:)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham taki sernik:) obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oh yes.. I used to love this ckae when I was a kid :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wyjątkowo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie, czy ten sernik w konsystencji jest typu piankowego czy taki bardziej zbity? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiedziałabym ,że coś pomiędzy: nie jest bardzo piankowy ale wilgotny . Jeżeli chodzi o bardzo puszysty sernik polecam ten : http://www.tylife.pl/2013/01/sernik-klasyczny.html - dosłownie rozpada się w palcach. Pozdrawiam gorąco:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...