piątek, 8 lutego 2013

Trójkąty pełnoziarniste z malinami.

Banalnie prosta i szybka przekąska na słodko. Trójkąty robi się dosłownie w 15 minut a potrzebne są nam tylko produkty i dwie miski. Kiedy macie ochotę na coś słodkiego a nie macie czasu lub wymyślnych produktów są idealne. Maliny można pominąć lub dać jakiekolwiek inne owoce. 

 



Przygotowanie: 10 minut.
Pieczenie: 25 minut.
Gotowe do podania: 40 minut.

Ilość porcji z przepisu: 8 sztuk.

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 120 g masła
  • 150 g malin

Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce jajko roztrzepać z mlekiem. Do suchych składników dodać pokrojone masło i ugniatać rękami dopóki dobrze się nie połączy. Potem wlać mleko z jajkiem i mieszać do połączenia. Na koniec dodać maliny i wymieszać.

Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia i uformować koło. Pokroić na pół, potem na ćwiartki, tak aby powstały trójkąty (powinno ich być 8). Przygotowane trójkąty delikatnie umieszczać na blasze do pieczenia.

Piec 20 minut lub do momentu kiedy będą ładnie zarumienione.

Piec około 20 minut.


Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Wholewheat raspberry scones.



Preparation: 10 minutes.
Baking: 25 minutes.
All ready: 45 minutes.

Serves: 8 scones.

  • 2 cups whole wheat flour
  • 1 cup oatmeal
  • 1/3 cups sugar
  • 1 tsp baking powder
  • 1 egg
  • 1/3 cup of milk
  • 120 g butter
  • 150 g raspberries

Directions:

Preheat the oven to 180C. Line large baking pan with parchment paper.

In a big bowl mix all dry ingredients. Ina a second bowl beat the egg with the milk. To the dry mixture add chopped butter and knead the dough until it's well combined. Then add milk with egg an mix. Lastly add the raspberries.

Transfer the dough on the parchment paper. Form a circle and cut it into 8 triangles. Then place them on the baking pan.

Bake the scones for 20 minutes.


Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...