czwartek, 14 lutego 2013

Czekolada i truskawki.


Mus czekoladowy z truskawkami, bitą śmietaną i brandy.

 

 



Nie oszukujmy się: w walentynki nie można zapomnieć o walentynkach. Atakują nas nimi absolutnie z każdej strony – nawet z sklepie spożywczym, nie mówiąc o internecie i telewizji. Ja nie jestem wielka fanka tego „święta”. Szczególnie, że tegoroczne spędzam w towarzystwie książek. Uważam jednak, że każdy dzień jest dobry aby przygotować ukochanej osobie, przyjaciołom lub komukolwiek bliskiemu mały prezent. Na blogu dzisiaj puszysty mus czekoladowy z truskawkami i dodatkiem brandy. Deser ten jest prosty, zajmuje dosłownie 20 minut a zapewniam, że może sprawić wiele radości.



Przygotowanie: 20 minut.
Gotowe do podania: 40 minut.
Ilość porcji: 2 duże pucharki.

  • opakowanie mrożonych truskawek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżka brandy lub innego alkoholu
  • 1 jajko
  • 150 ml śmietanki 30%
  •  2 łyżki cukru

Wykonanie:

Zamrożone truskawki wysypać na patelnię i poczekać, aż dobrze puszczą soki, cały czas mieszając. Kiedy truskawki są już dobrze roztopione należy zgnieść je na małe kawałki, cały czas trzymając na patelni. Potem dodać 2 łyżki cukru, zamieszać, i pogotować jeszcze około 3 minuty. Mus truskawkowy musi być gęsty.

Czekoladę z alkoholem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać żółtko i energicznie zamieszać. Odstawić do ostygnięcia. Białka oraz śmietanę ubi na sztywno. Jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie desery podczas ubijania śmietany można dodać łyżkę cukru. Do roztopionej czekolady dodać białka i połowę śmietany, delikatnie wymieszać.

Na dnie pucharków ułożyć truskawki potem mus czekoladowy. Przybrać pozostałą śmietana. Deser włożyć do lodówki na minimum 20 minut.

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Classic chocolate mousse with brandy and strawberries.




Preparation: 20 minutes.
All ready: 40 minutes.
Serves: 2.
  • 150 g frozen raspberries
  • 100 g dark chocolate
  • 1 tsp brandy or other favorite alcohol
  • 1 egg
  • 150 ml whipping cream
  • 2 tbsp raw sugar

Directions:

Frozen raspberries place on the simmering pan and heat until well melted, stirring constantly.
When the raspberries are melted crush them into small pieces, still heating. Then add 2 tbsp of sugar, stir and bake more 3 minutes. Strawberry mousse has to be very thick.

Place the simmering pan on the big bowl with hot water. Then place on the pan chocolate with an alcohol and melt it, stirring from time to time. The add egg yolk i mix. Set aside to chill.

Beat the egg white. In the second bowl beat the cream. If You like very sweet desserts add to the cream 1 tbsp of sugar. Add to the chocolate whites and half of the cream. Stir gently.

Ina the bottom of a cup place strawberries, then chocolate mousse and decorate with remaining whipping cream. Place in the fridge for at least 20 minutes. 
 



Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



4 komentarze:

  1. To jest to, co lubię ! Jedno z moich ulubionych połączeń: truskawki i czekolada, to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda wspaniale :) Uwielbiam musy czekoladowe, na Walentynki są idealne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...