piątek, 1 lutego 2013

Karmel i czekolada.


Cupcakes czekoladowe z kremem karmelowym.

 

To najbardziej czekoladowe i rozpływające się w ustach muffinki jakie jadłam. Baza opiera się na maśle i czekoladzie co nadaje im wyjątkowo kremowego smaku. Wierzch bardzo fajnie się spieka co powoduje, że z zewnątrz są chrupiące a w środku idealnie miękkie. Na górę proponuję krem karmelowy, który wykorzystałam w Torcie Karmelowym. Połączenie czekolady i tego kremu jest naprawdę niepowtarzalne, gorąco polecam wypróbować ten przepis:)



 


 

Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania: około godziny

Ilość porcji z przepisu: 12 babeczek.

Muffinki:
  • 125 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczone w pół szklanki wrzątku
  • 1 szklanka cukru muscovado
  • 140 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao do wypieków
  • 1 jajko
Krem:
  • 100 g masła
  • 2 białka jajek
  • szczypta soli
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 20 g cukru
  • 2 łyżki gotowej masy karmelowej ( krówkowej)

Wykonanie:

Babeczki:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować foremkę na muffiny.

Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. Kiedy już się połączą dodać kawę i cukier i mieszać. Trzymać na gazie dopóki cukier się nie rozpuści. Dodać jajko i zmiksować.

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać czekoladową masę i zmiksować do połączenia się składników. Masę przekładać do papilotek (około ¾ wysokości).

Piec 20 minut.

Krem:

Do dużej miski wlać wrzątek i postawić na gazie. Do drugiej (mniejszej) wbić białka i położyć na wrzątek. Podgrzewać, aż będą ciepłe. Następnie dodać szczyptę soli i sok z cytryny. Zmiksować na sztywną pianę. Dodać cukier i zmiksować. W drugiej misce ubić masło na puch. Dodać białka i zmiksować do połączenia. Na końcu dodać masę korówkową i miksować dopóki masa nie będzie sztywna. Może to chwile potrwać.

Zimne babeczki udekorować masą. Posypać kakaem.

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)





Cupcakes.

Chocolate mud cupcakes with caramel butter cream from Caramel Cake recipe. 

 


Preparation: 30 minutes.
Baking: 20 minutes.
All ready: about 1 hour.

Serves: 12 muffins.

Cupcakes:
  • 125 g unsalted bitter
  • 100 g dark chocolate
  • 3 tsp of instant coffee melted in ½ cup boiling water
  • 1 cup muscovado sugar
  • 140 g all purpose flour
  • 2 tsp baking powder
  • 2 tbsp dark baking cocoa
  • 1 egg
Cream:
  • 100 g unsalted butter
  • 2 egg whites
  • a pinch of salt
  • ½ tsp lemon juice
  • 20 g raw sugar
  • 2 tbsp ought fudge

Directions:

Cupcakes.

Preheat the oven to 180C. Prepare muffins baking pan.

Melt the butter with chocolate. When it's melted add coffee and sugar. Still heating, stir constantly until the sugar is well melted. Add beaten egg and stir. Set aside.

In a big bowl mix all of the dry ingredients. Then add chocolate mousse and mix until well combined. Divide between muffin pans.

Bake for 20 minutes.

Caramel butter cream.

Place big pot with boiling water on the heat. Ina second bowl place the egg whites. Heat the whites till it's hot. Then add the salt and lemon juice and beat until stiff and shiny. Add the sugar and beat until it's combined. On the second bowl beat the butter until it's fluffy. Add the whites to the butter and mix. Lastly add the fudge and mix. The butter cream has to be stiff.

When cupcakes are cold decorate them with caramel cream and sprinkle with cocoa.

Bon apetit!!




Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)




6 komentarzy:

  1. Wyglądają znakomicie, a smakują pewnie jeszcze lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wystarczą dwa słowa: karmel i czekolada - i przepadam!
    Pyszności u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. What a great combination! Chocolate cupcakes with caramel cream. Yummy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zakochałam się w tym kremie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...