czwartek, 2 kwietnia 2015

Torcik czekoladowo orzechowy.

8 warstw czekolady i orzechów w jednym kawałku ciasta. Tort jest dosyć trudny w przygotowaniu, ma wiele etapów i dużo składników jednak zapewniam, że warto. Każda z warstw ma inną teksturę przez co całość ma niepowtarzalny smak. Jedno z najlepszych ciast jakie udało mi się przygotować.




Przygotowanie: 80 minut.
Pieczenie: 40 minut
Gotowe do podania: 3,5 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 16 kawałków.

Jasne ciasto migdałowe:

  • 85 g mąki migdałowej
  • 75 g cukru pudru
  • 25 g mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 3 białka
  • 10 g cukru
  • 30 g stopionego masła

Ganache:
  • 1/2 szklanki posiekanej czekolady
  • 1/4 szklanki śmietany 30%

Beza orzechowa:
  • 1/3 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 białka
  • łyżka cukru
  • 1/2 szklanki orzechów arachidowych


Blok orzechowy:

  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 2 łyżki masła
  • 180 g czekolady
  • 4 garście płatków cornflakes
Ciemne ciasto migdałowe:



  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki masła

Masa czekoladowa:

  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku
  • szklanka mleka
  • szklanka śmietany 30%
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki czekolady

Masa orzechowa:

  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku
  • 2 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 5 żółtek
  • 80g cukru
  • 1/2 szklanki masła orzechowego

Polewa:

  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki kakao



Wykonanie:

Jasne ciasto migdałowe:
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180C.

Całe jajka ubić i zmiksować z mąką tortową, migdałową, cukrem pudrem i masłem.
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając zwykły cukier. Pianę wmieszać do pozostałych składników. Masę podzielić na dwie części, każdą piec przez 10 minut. (dałam na dwie części bo z tego wyszły takie dwie wielkie blachy a jedna się zjarała)


Ciemne ciasto migdałowe :

Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka wbić do miski, dodać cukier i położyć na drugim garnku z wrzątkiem. Podgrzewać cały czas miksując do uzyskania piany. Mąkę wymieszać z kakaem. Dodać roztopione masło. Zmiksować wszystkie składniki.


Ganache:

Śmietanę dobrze podgrzać, dodać czekoladę i wymieszać. Pozostawić do stężenia.

Beza orzechowa:

Białka ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Dodać drobno posiekane orzechy i migdały.
Na papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy 26 cm i wyłożyć na niego masę. Piec przez 20 minut w 180 stopniach. Potem suszyć bezę w wyłączonym piekarniku około godzinę.

Blok orzechowy:

Wszystkie składniki prócz płatków włożyć do garnuszka i podgrzewać dopóki masa nie będzie gładka i dobrze połączona. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie zimna dodać pokruszone płatki.

Masa czekoladowa:

Mleko i śmietanę zagotować z cukrem. Dodać roztrzepane żółtka, podgrzewać około 3 minuty, całe czas mieszając. Zdjąć z gazu. Wmieszać czekoladę i żelatynę. Pozostawić do ostygnięcia.


Masa orzechowa:

Śmietanę i żółtka podgrzewać. Składniki powinny być bardzo gorące ale nie należy doprowadzić do zagotowania masy. Następnie dodać roztrzepane żółtka. Podgrzewać około 3 minuty na małym ogniu, cały czas mieszając. Zdjąć z gazu, dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać żelatynę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:

Wszystkie składniki włożyć do garnuszka wymieszać i postawić na gaz. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.

Składanie ciasta: wszystkie części ciasta muszą być całkowicie ostudzone. Ciasto składamy w dokładnie takiej kolejności jaka jest widoczna na liście składników oraz etapach wykonania. Ciasto zastyga bardzo szybko, wystarczą mu 2-3 godziny. Przechowujemy w lodówce.  

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



5 komentarzy:

  1. Cudownie wygląda - już mi ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie. Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję ciasta! Wygląda obłędnie.... i do tego wymaga wprawy oraz umiejętności...podziwiam :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwsze co mi przyszło na myśl =dekadencki. Piękny, elegancki, klasyczny minitort. :) Gratuluję, świetne dzieło!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...