sobota, 4 kwietnia 2015

Klasyczna babka drożdżowa.



Podstawowy przepis na babkę drożdżową z dodatkiem skórki, pomarańczowej, czekolady i rodzynek oraz lukru pomarańczowego.



Przygotowanie: 90 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania: około 3 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 1 babka.

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 30 g drożdży
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki olejku pomarańczowego
Ponadto:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki skórki pomarańczowej
  • 150 g rodzynek
  • na lukier: 100 g cukru pudru plus 2 łyżki soku z pomarańczy
Wykonanie:

Ciasto:

W garnuszku podgrzać mleko. Gdy będzie dobre ciepłe wrzucić drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Dobrze zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

W drugim garnuszku rozpuścić masło i odstawić.

Jajka zmieszać z solą, olejkiem i pozostałym cukrem.

Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę. Wlać mieszankę jajeczną i wyrośnięte drożdże.

Ciasto zagniatać duża drewnianą łyżką, cały czas uderzając do ściany miski. Dzięki temu do ciasta wejdzie powietrze i lepiej wyrośnie.

Kiedy wszystkie składniki dobrze się połącza a ciasto odlepi się od miski i utworzy gładką kulę, należy wlać masło. Potem tak samo trzeba je ugniatać łyżka do momentu, aż masło nie wsiąknie.
Kiedy już zagnieciemy ciasto, należy spód miski i ciasto posypać mąką, odłożyć całość na 30 minut w ciepłe miejsce. Najlepiej na letni kaloryfer. Miska musi być przykryta szmatką.



Czekoladę i skórkę posiekać. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką.

Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkować tak, aby utworzyło Ciasto rozciągnąć bez użycia wałka, tak aby uformowało duży prostokąt. Na środek dać skórkę, czekoladę oraz rodzynki i zawinąć w rulon. Ciasto włożyć do przygotowanej formy i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Wierzch babki posmarować mlekiem. Piec przez 20 minut. Od razu po upieczeniu odwrócić do góry nogami i wyjąc z formy.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)







Classic polish brioche.


Preparation: 90 minutes.
Baking: 20 minutes
All ready: about 3 hours
Serves: 2 buns.


Yeast dough:
  • 500 g all purpose flour
  • 2 eggs
  • 30 g yeast
  • 1 cup milk
  • 3 tbsp sugar
  • 3 tbsp butter
  • ½ tsp salt
  • 1 tsp orange flavour

Filling:
  • 100 g dark chocolate, chopped
  • 4 candied orange peel, diced
  • 150 g raisins
  • icing: 100 g caster sugar and 2 tbsp orange juice

Directions:


Dough:


Heat the milk in a small pot. When it's hot turn off the heat and add 3 tablespoons of flour, one tablespoon of sugar and the yeasts. Mix and set aside for 10 minutes.

Melt the butter and set aside.

Lightly beaten eggs mix with the salt and remaining sugar.

In a big bowl place remaining flour. Then add egg mix and yeasts mix. Then knead the dough. It's very important to knead the dough very well. You can use the wooden spoon instead of your own hand.

When all of the ingredients will be well combined and the dough stop stick to the bottom You have to add melted butter. Ten repeat the process of kneading until all of the butter disappear in the dough.

Spread prepared dough with the four and place in a bowl. Then put the bowl with the dough in a warm place for 30 minutes. The bowl has to be covered with a cloth.

Prepare bundt cake baking tin: lightly butter it, then sprinkle with some flour.

Roll out the dough, place all topping in the middle and roll it a rollade shape. Then place the dough into prepared tin. Set aside for 25 minutes into a warm place.

Preheat the oven to 180C. Line large baking pan with parchment paper. Bake the brioche for 20 minutes.


Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...