sobota, 4 kwietnia 2015

Babka piaskowa.



Podstawowy przepis na babkę piaskową.




Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 45 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 1 babka.


  • 250 g mąki
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 6 dużych jajek
  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Masło (powinno być w temperaturze pokojowej), żołtka i cukier ubi c na puch. Dodać śmietanę, sok z cytryny i dalej ucierać. Do dużej miski przesiać obydwie mąki i proszek. Następnie dodawać do masy po dwie, trzy łyżki nadal ucierając. Białka ubić na sztywno i wmieszać do masy. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Piec 45 minut.



Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Classic bundt cake.


Preparation: 30 minutes.
Baking: 45 minutes
All ready: about 2 hours.
Serves: 1 bundt cake.

  • 250 g all purpose flour
  • 150 g corn flour
  • 250 g softened butter
  • 250 g caster sugar
  • 6 egg, separated
  • juice form 1/2 lemon
  • 3 tsp baking powder
  • 4 tbsp sour cream

Directions:


Preheat the oven to 160C. Lightly butter bundt cake baking tin.
Beat the butter until it's pale and fluffy, Then add yolks and sugar, whist until well combined. Sift both flour and baking powder into a bowl. Then keep adding some flour mixture into the batter, constantly whisking. Beat the whites until shine and fluffy. Carefully mix into the prepared batter. Pour the batter into the tin. Bake for 45 minutes.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...