poniedziałek, 23 lutego 2015

Ciasto imbirowo jabłkowe.


Ciasto bez jajek z jabłkami, domowym syropem imbirowym i orzechową kruszonką.
Idealny wypiek na tą porę roku, jabłka i imbir zdecydowanie pasują do zimowego sezonu. Domowy syrop imbirowy jest doskonały nie tylko do deserów ale również jako dodatek do herbaty. 
 

Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 50 minut.

Ilość porcji z przepisu: jeden chlebek.

Syrop imbirowy:

  • 140 g cukru
  • 180 ml cydru
  • 70 g świeżego imbiru

Kruszonka:

  • 50 g orzechów arachidowych
  • 45 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Ciasto:

  • 220g uprażonych jabłek
  • 105g mąki orkiszowej
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 45 g kandyzowanego imbiru

Wykonanie:

Syrop:

Imbir obrać i pokroić na niewielkie kawałki. W rondlu z grubym dnem wymieszać wszystkie składniki i podgrzewać przez około 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy syrop będzie już całkowicie gęsty wyjąć z niego imbir i odstawić do ostygnięcia.

Kruszonka:

Orzechy posiekać i wymieszać ze wszystkimi składnikami.

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180C. Foremkę 20x20 cm wysmarować masłem.
Mus jabłkowy wymieszać w wystudzonym syropem i olejem. Do dużej miski przesiać obie mąki i proszek. Dodać cynamon, imbir i sól. Wlać płynną mieszankę i zmiksować do połączenia składników. Przelać do foremki i posypać kruszonką. Piec przez 50 minut.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Wegańska" Celine Steen, Joni Marie Newman. 

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!









Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Apple and ginger cake.

Delicious cake with ginger syrup, apple sauce and nutty crumble.

Preparation: 40 minutes.
Baking: 50 minutes.

Servings: one loaf.


Ginger syrup:
  • 140 g sugar
  • 180 ml apple cider
  • 70 g fresh ginger
Crumble:
  • 50 g peanuts
  • 45 g cane sugar
  • 1 tsp cinnamon
  • 2 tbsp canola oil
Batter:
  • 220g apple sauce
  • 105g wholewheat flour
  • 60 ml canola oil
  • 1 cup all purpose flour
  • 2 tsp baking powder
  • a pinch of salt
  • 1 tsp cinnamon
  • 45 g candied ginger
Directions:

Syrup:

Cut peeled ginger into small pieces. In a small pot with a thick bottom mix all ingredients and heat for about 20-30 minutes, mix from time to time. When the syrup is thick remove ginger pieces and set aside to chill.


Crumble:

Chop the peanuts and mix with the remaining ingredients.


Batter:

Preheat the oven to 180C. Lightly butter 20x20 cm baking tin.

Mix the apple sauce with chilled syrup and oil. Stiff both flours into a big bowl. Then mix in candied ginger, cinnamon, salt and liquid mixture. Stir until it's well combined and pour into prepared tin. Sprinkle with the crumble and bake for 50 minutes.


Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



3 komentarze:

  1. Musiało pachnieć obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis + mega artystycznie zrobione zdjęcia. Bajka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Za te orzechy dałabym wszystko! :) świetne ciasto

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...