Majonez
na bazie mleka sojowego, bez jajek i z mniejszą zawartością
tłuszczu. W smaku bardzo przypomina ten „prawdziwy” majonez a
jest o wiele lżejszy. Idealnie nadaje się do burgerów, kanapek i
sałatek. Bardzo dobra i o wiele zdrowsza alternatywa.
Przygotowanie:
20 minut.
Ilość
porcji z przepisu: około 250 ml.
- 240 ml niesłodzonego mleka sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 1/2 łyżeczki dowolnej musztardy
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej cebuli
- pół łyżeczki soli morskiej
- pół łyżeczki pieprzu
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 60 ml oliwy
Wykonanie:
Wymieszać
mleko z octem i sokiem z cytryny. Odstawić na chwilę, aby się
zsiadło. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Zblendować do gładkości i podgrzewać na małym gazie około
minuty. Czynność powtórzyć. Odstawić do ostygnięcia, gdy będzie
już chłodne roztrzepać widelcem. Przełożyć do słoika i
przykryć folią. Wstawić do lodówki na minimum godzinę, aby
zgęstniał. Przetrzymywać w lodówce do tygodnia.
Przepis
pochodzi z książki "Kuchnia Wegańska" Celine Steen, Joni
Marie Newman.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
pierwszy raz spotyka się z takim majonezem, smak wydaje się być intrygujący, z chęcią bym wypróbowała!
OdpowiedzUsuń