czwartek, 19 lutego 2015

Majonez sojowy.


Majonez na bazie mleka sojowego, bez jajek i z mniejszą zawartością tłuszczu. W smaku bardzo przypomina ten „prawdziwy” majonez a jest o wiele lżejszy. Idealnie nadaje się do burgerów, kanapek i sałatek. Bardzo dobra i o wiele zdrowsza alternatywa. 
 
Przygotowanie: 20 minut.

Ilość porcji z przepisu: około 250 ml.

  • 240 ml niesłodzonego mleka sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 1/2 łyżeczki dowolnej musztardy
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej cebuli
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 10 g skrobi kukurydzianej
  • 60 ml oliwy

Wykonanie:

Wymieszać mleko z octem i sokiem z cytryny. Odstawić na chwilę, aby się zsiadło. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Zblendować do gładkości i podgrzewać na małym gazie około minuty. Czynność powtórzyć. Odstawić do ostygnięcia, gdy będzie już chłodne roztrzepać widelcem. Przełożyć do słoika i przykryć folią. Wstawić do lodówki na minimum godzinę, aby zgęstniał. Przetrzymywać w lodówce do tygodnia.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Wegańska" Celine Steen, Joni Marie Newman. 

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

1 komentarz:

  1. pierwszy raz spotyka się z takim majonezem, smak wydaje się być intrygujący, z chęcią bym wypróbowała!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...