czwartek, 12 lutego 2015

Ciasto czekoladowo orzechowe.


Bardzo wilgotne, przypominające brownie, ciasto czekoladowe z dużą ilością masła orzechowego. 

 
Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 50 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków.

  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g ciemnego kakao do wypieków
  • 120 g masła orzechowego
  • 100 g czekolady
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
  • 50 g masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • orzechy arachidowe

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180C. Dno formy do pieczenia o średnicy 18 m wyłożyć papierem do pieczenia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło orzechowe i mieszać do połączenia się składników. Odstawić do ostygnięcia.

Wszystkie susze składniki przesiać i dokładnie wymieszać.

Jajka ubić z cukrem do uzyskania puszystej i jasnej masy.

Chłodną czekoladę dodać do suchych składników i zmiksować. Następnie wmieszać olej i mleko. Na koniec wmieszać ubite jajka. Masę przenieść do tortownicy i piec przez 45 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika odwrócić do góry nogami, jeszcze w formie aby wierzch się wyrównał. Po 20 minutach zdjąć obręcz i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

W rondelku zagrzać masło orzechowe z miodem i cynamonem – powinno być gładkie. Zostawić do ostudzenia,. Polać ciasto i udekorować orzechami. 

Przepis podstawowy pochodzi z tego bloga.  

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

  




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Peanut butter chocolate cake.


Preparation: 30 minutes.
Baking: 50 minutes.
All ready: about two hours.

Servings: 10.

  • 3 eggs
  • 200 g sugar
  • 150 g all purpose flour
  • 50 g corn flour
  • 20 g dark baking cocoa
  • 120 g creamy peanut butter
  • 100 g chocolate
  • 50 ml canola oil
  • 1 tsp baking powder
Topping:

  • 50 g creamy peanut butter
  • 2 tbsp honey
  • 1/2 tsp cinnamon
  • some peanuts for the decoration


Directions:

Preheat the oven to 180C. Lightly butter 18 cm baking tin.

Melt the chocolate, add peanut butter, heat and mix until it's well combined, set aside to chill.

Mix together all of the dry ingredients.

Beat the eggs with sugar until, pale, creamy and fluffy.

Stir in chilled chocolate and peanut butter to the dry mixture. Then mix in milk and oil. Lastly using rubber spatula whisk in beaten eggs. Pour the batter into prepared tin and bake for 45 minutes. When it baked remove the cake from the oven and place it upside down for 25 minutes. Then remove the tin and leave to chill completely.

In a small pot heat the peanut butter, honey and cinnamon. Pour over chilled cake and sprinkle with the peanuts.



Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...