niedziela, 4 stycznia 2015

Ciasto czekoladowe z ciecierzycy


Ciasto czekoladowe z orzechami brazylijskimi na bazie ciecierzycy. Pierwsza próba dodania ciecierzycy do deseru zakończona sukcesem. W sumie można było się tego spodziewać po gryczanym brownie, które wyszło równie pyszne. W każdym razie dzisiejszy przepis jest wyjątkowy zarówno pod względem składników jak i smaku. Ciasto jest bardzo wilgotne i bardzo czekoladowe. Niezwykle chrupkie orzechy brazylijskie dodają ciekawej tekstury. Ciasto wykonane bez dodatku jajek, jeżeli ktoś chce sobie odpuścić też gluten, mąkę wystarczy zastąpić mielonymi migdałami lub słodką mąką ryżową. Przepis zawiera w sobie dość sporo czekolady gorzkiej i nieco cukru, ale za to soczewica dostarcza wiele błonnika więc można sobie jeden kawałek spokojnie wybaczyć.



Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie: 35 minut.
Gotowe do podania: nieco ponad godzinę

Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków.


  • 450 g ciecierzycy z puszki
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 60 g cukru muscovado
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli morskiej
  • 100 g posiekanych orzechów brazylijskich (plus do dekoracji)
  • 125 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180C. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Olej kokosowy, połamaną czekoladę i cukier umieścić w garnuszku z grubym dnem. Postawić na gaz i podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, dopóki całość się nie rozpuści.

Połowę orzechów zmiksować na proszek, dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać ciecierzycę i zblendowac do uzyskania gładkiej masy. Następnie wmieszać masę czekoladową i pozostałe orzechy w kawałkach. Ciasto przelać do tortownicy, ozdobić orzechami i piec 35 minut. 

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Wegańska" Celine Steen, Joni Marie Newman. 

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!







Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)





Chocolate chickpea cake.


Preparation: 20 minutes.
Baking: 35 minutes.
All ready: about an hour.

Servings: 10.

  • 450 g canned chickpea, drained
  • 250 g dark chocolate
  • 60 g muscovado sugar
  • 3 tbsp coconut oil
  • a pinch of sea salt
  • 100 g chopped Brazil nuts ( save a few for the decoration)
  • 125 g all purpose flour
  • 1/2 tsp baking powder


Directions:

Preheat the oven to 180C. Line 18 cm diameter baking tin with a parchment paper.

Place the coconut oil, chopped chocolate and sugar in a small pot. Place it on the heat, stir until it's well combined and melted. Set aside to chill.

Place half of the Brazil nut in a food processor and process until resembles flour. Then mix in the flour, salt and baking powder. Add drained chickpea and process until well combined and smooth. Lastly stir in chocolate mixture and chopped nuts. Pour the batter into prepared tin and bake for 35 minutes.

Like us on facebook!

Bon apetit!!

9 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto wygląda obłędnie, a na samą myśl o tym smaku aż ślinka cieknie! :D jest świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis idealny dla mnie! Wspaniały! Wygląda przepysznie! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ciasta na bazie ciecierzycy, są wyjątkowo kremowe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Już wieki nie robiłam ciasta z ciecierzycy! A zdecydowanie je uwielbiam. Bardzo sycą i są po prostu przepyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda przepysznie ! Takiej wersji nie znałam więc przepisu drukuje i będzie robiony ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłam ciasta z ciecierzycy, ale chyba wkrótce to nadrobię;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Intrygujące! Zachowuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda obłędnie! Zapisuję do zeszytu przepisów do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...