poniedziałek, 29 grudnia 2014

Hummus z papryki.




Hummus na ostro z dodatkiem grillowanej papryki.
Kolejna propozycja na urozmaicenie hummusu. Przyznam, że jadłam go już w wielu wariantach smakowych i zawsze mi smakował. Tym razem postanowiłam dodać grillowaną paprykę i nieco ostrych przypraw. Przez dość dużą zawartość wody w cukinii hummus wyszedł nieco rzadszy niż zazwyczaj, ale, jeżeli komuś to przeszkadza wystarczy dodać więcej ciecierzycy.



Przygotowanie i gotowe do podania: 15 minut.

Hummus:

  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżki oleju sezamowego
  • mały ząbek czosnku
  • sok z połówki małej cytryny
  • 125 g ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżki zimnej wody
Dodatki:

  • 4 małe czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki pasty Gochujang (chilli) lub pieprzu cayenne

Wykonanie:

Hummus:

Ziarna sezamu położyć na suchą patelnię. Następnie na małych gazie prażyć, mieszając od czasu do czasu. Ostudzić. Powinny być ciemno brązowe. Gotowy sezam umieścić w misie blendera i dodać oliwę. Dobrze zmielić na papkę. Następnie dodać resztę składników i zmiksować do utworzenia gładkiej masy.

Paprykę oczyścić w duże plastry i zgrillować na oliwie. Dodać do przygotowanego hummusu wraz z przyprawami i zmiksować. Podawać z ulubionym pieczywem.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!







Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)






  Red pepper hummus.


Preparation:  20 minutes.

Hummus:
  • 3 tbsp sesame seeds
  • 1 tbsp olive oil
  • 1/2 tbsp sesame oil
  • small garlic clove
  • juice from 1/2 small lemon
  • 125 g canned chickpea, drained
  • 2 tbsp cold water

Moreover:

  • 4 small red peppers
  • 2 tbsp olive oil
  • 2 tsp sweet pepper seasoning
  • 1/2 tsp Gochujang (chilli) paste or cayenne pepper


Directions:

Hummus:

Place sesame seed on small saucepan and heat until it's dark brown. Then chill. Place sesame and olive oil on bowl of food processor and blend until it's creamy and well combined. Then add remaining ingredients and mix until it's well combined.

Slice the peppers. Heat the olive oil on non stick grilling pan and grill the peppers. Then add grilled peppers and seasonings into the food processor and process until creamy and smooth.


Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



2 komentarze:

  1. Fajna wersja hummusu. Z papryką jeszcze nie robiłam, choć przymierzam się do tego od dłuższego czasu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...