sobota, 6 grudnia 2014

Gryczane brownie.




Czekoladowe brownie na bazie kaszy gryczanej z dodatkiem orzechów. Kasza gryczana ma wyjątkowo specyficzny smak i zaskoczyło mnie jak świetnie smakuje na słodko. Brownie jest bardzo wilgotne, a orzechy,czekolada i kasza to niezwykła kombinacją. Polecam gorąco dla lubiących eksperymenty kulinarne no i kaszomaniakom.



Przygotowanie: 20 minut. .
Pieczenie: 35 minut.
Gotowe do podania: nieco ponad godzinę

Ilość porcji z przepisu: 15 kawałków.


  • 200 g kaszy gryczanej
  • 150 g cukru muscovado
  • 150 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g mąki pszennej
  • pół szklanki ulubionych orzechów, posiekanych (u mnie orzechy laskowe)

Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 180C. Blaszkę 15x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać cukrem pudrem.

Kasze ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawić do ostygnięcia na 5 minut. Następnie wrzucić do malaksera i miksować do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać cukier i zmiksować do połączenia składników. Odstawić całość na bok do całkowitego ostygnięcia.

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia.

W dużej misce ubić całe jajka, około 5 minut, aż będą puszyste. Następnie dodajemy masę czekoladową, sól i mieszamy. Następnie wmieszać mąkę i masę z kaszy. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do przygotowanej blaszki.
Piec 35 minut.


Przepis pochodzi z książki "Zaskakująca kasza i ryż".

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


Buckwheat groats brownie.

Preparation:  20 minutes.
Baking: 35 minutes.
All ready: about 2 hours.

Servings: 15.

  • 200 g buckwheat groats, boiled
  • 150 g muscovado sugar
  • 150 g butter
  • 200 g chocolate
  • 4 eggs
  • a pinch of salt
  • 100 g all purpose flour
  • 1/2 cup chopped hazelnuts

Directions:

Preheat the oven to 180C. Butter 15x20 cm baking tray

Boil the groats according to instruction on the package. Set aside for 5 minutes and then place it in the food processor and process until smooth. Then add sugar and mix until well combined. Set aside to chill.

Melt the butter and chocolate until well combined and set aside to chill.

Beat eggs for about 3 minutes until fluffy, then mix in melted chocolate and salt. Lastly stir in the flour and groats mixture. Pour the mixture into prepared tray and bake for 30-35 minutes.


Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...