wtorek, 18 listopada 2014

Tort jabłkowy.




Bardzo wilgotny tort jabłkowy z frostingiem na bezie szwajcarskiej i jabłkami w miodzie. Pomimo kilku dni ciepła już jestem psychicznie przygotowana na nadejście zimy (ponadto udało mi się przeżyć już dwa ataki grypy) dlatego też pora do kuchni wprowadzić jabłka i cynamon. Na otwarcie sezonu jabłkowego przygotowałyśmy pyszny tort. Samo ciasto jest bardzo wilgotne i smaczne, jednak prawdziwym hitem jest frosting z karmelem na bazie bezy. Nie pierwszy raz robiłam tego typu masę, jednak tym razem dodałam karmel i wyszło coś niesamowitego. Całość pokrywają klasycznie prażone jabłka z miodem, cynamonem i cytryną.



Przygotowanie: 2 godziny.
Pieczenie: 60 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków.

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • 150 g miękkiego masła
  • szklanka cukru brązowego, zmielonego na proszek
  • 1 duże jajko
  • 1 kg jabłek

Frosting:


  • połowa karmelu z tego przepisu
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny
  • 150 g cukru
  • 300 g miękkiego masła

Jabłka:

  • 2 duże jabłka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżka cukru muscovado
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:

Ciasto:

Jabłka obrać ze skórki i uprażyć z dodatkiem wody. Ważne aby nie miały grudek, a masa była gładka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.


Wszystkie suche składniki prócz cukru brązowego wymieszać w dużej misce.

Miękkie masło ubić dopóki nie będzie jasne i puszyste, do 5 minut. Potem dodać zmielony cukier brązowy i ubijać jeszcze 5-7 minut. Dodać jajko i ubijać do połączenia składników. Następnie dodawać naprzemiennie syka masę z wystudzonym musem jabłkowym. Masę podzielić na trzy równe części, każdą z nich piec 40-45 minut, do suchego patyczka.

Frosting.

Przygotować karmel z tego przepisu i pozostawić do ostygnięcia.

Miękkie masło ubić dopóki nie będzie jasne i puszyste.

Do garnka wlać wrzątek na wierzch położyć duża miskę, nie powinna dotykać wody. Do miski wbić białka, dodać cytrynę, cukier i sól. Podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy mieszanka będzie dobrze ciepła ubijamy białka na sztywno.

Do ubitego masła wmieszać zimny karmel, a następnie wmieszać białka. Włożyć do lodówki na 20 minut do stężenia.

Wystudzone blaty przełożyć frostingiem. Pozostawić na noc do stężenia.

Jabłka:

Jabłka obrać i pokroić w talarki. Na patelnię włożyć miód, cukier, sok z cytryny i cynamon, chwilę podgrzewać. Dodać jabłka i trzymać na ogniu około 5 minut. Ostudzić. Udekorować tort przed podaniem. 

Przepis na ciasto pochodzi z tego bloga.  

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!








Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


Apple spice cake.

Preparation:  2 hours.
Baking: 60 minutes.
All ready: second day.

Servings: 10.

Cake:
  • 250 g all purpose flour
  • two tsp baking powder
  • a pinch of sal
  • 1 tsp cinnamon
  • 1 tsp all spice
  • 150 g softened butter
  • 1 cup powdered brown sugar
  • 1 big egg
  • 2 cups apple sauce

Frosting:
  • half of the caramel from this recipe
  • 5 egg whites
  • a pinch of salt
  • 1 tbsp lemon juice
  • 150 g powdered sugar
  • 300 g softened butter

Apples:
  • 2 big apples, peeled and sliced
  • 1/2 tsp cinnamon
  • 1 tbsp muscovado sugar
  • 1 tbsp honey
  • 2 tbsp lemon juice

Directions:

Preheat the oven to 180C. Line three 18 cm round baking tins with a parchment paper.

In a big bowl mix all dry ingredients beside brown sugar.

Beat softened butter until it's pale and fluffy. Then add the brown sugar and beat until it's well combined, about 5 minutes. Whisk in the egg. Then add the flour and milk alternately, separating it into free parts. You should start and end with the flour. Then separate a batter into three equal parts and pour into prepared tins. Bake for 40-45 minutes.

Frosting:

Prepare the caramel sauce from this recipe.

Beat the softened butter until it's pale and fluffy.

Place the egg yolks in a medium bowl and put it on second bowl filled with boiling water. Heat the bowl and keep stirring. Add sugar, salt and lemon juice. Mix until the sugar is melted. Then remove the bowl from the water and beat unil it's stiff and shiny.

Mix a meringue and the caramel into the butter. Place in the fridge for 20 minutes.

Spread the frosting on the chilled cake and put into the fridge for at least 4 hours.

Apples:

Place the honey, sugar, lemon juice and cinnamon on a simmering pan and heat until well combined. Then add the sliced apples and boil for about 5 minutes. Set aside to chill completely and garnish the cake before serving.

Recipe for the cake comes from this site.


Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

4 komentarze:

  1. W moim domu preferuje się raczej inne smaki tortów, a jabłka toleruje w szarlotkach, niemniej wygląda pięknie i zachęcająco:))

    OdpowiedzUsuń
  2. widziałam na pinterest kilka przepisów, ale ciągle waham się z pieczeniem

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś tort w takich smakach - coś pysznego :) Ten wygląda zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...