niedziela, 9 listopada 2014

Tort cukiniowy.



Ciasto z cukinią i podpalanym masłem oraz frostingiem i karmelem.



Zdecydowanie był to eksperyment: składniki i połączenie bardzo nietypowe i zapowiadało się co najmniej dziwnie. Jednakże przepis okazał się strzałem w dziesiątkę: niepowtarzalny i wyjątkowy tort. Ciasto jest bardzo wilgotny ze względu na cukinię a przypalane masło jest bardzo wyczuwalne i nadaje niezwykłego posmaku. Frosting na serku z dodatkiem karmelu jest dość słodki i dobrze kontrastuje się z ciastem. Dla osób lubiących eksperymenty w kuchni zdecydowanie polecam. Wszystkim innym w sumie też, bo tort wyszedł naprawdę niesamowity:)


Przygotowanie: 2 godziny.
Pieczenie: 60 minut.
Gotowe do podania: około 5 godzin.

Ilość porcji z przepisu: około 30 makaroników.

Ciasto:

  • 225 g masła
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki cukru brązowego
  • 4 duże jajka
  • 3 szklanki cukinii, poszatkowanej, po odciśnięciu wody

Frosting:
  • 350 g sera, trzykrotnie zmielonego
  • 110 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło włożyć do garnuszka o grubym dnie i postawić na gazie. Podgrzewać dopóki się nie stopi. Wtedy skręcić gaz do minimum i dalej podgrzewać, usuwając stopniowo powstającą pianę. Masło będzie gotowe kiedy zacznie brązowieć, trzeba uważać aby nie spalić masła. Odstawić do przestygnięcia.

W dużej misce dobrze wymieszać wszystkie sypkie składniki. Jajka połączyć z wystudzonym masłem, dodać do mąki i wymieszać. Na koniec wmieszać cukinię.

Ciasto podzielić na 4 równe części, każdą piec po 20-25 minut (do suchego patyczka). Pozostawić do ostudzenia.

Frosting.

Przygotować karmel z tego przepisu i pozostawić do ostygnięcia.

Miękkie masło ubić z cukrem pudrem, dopóki nie będzie jasne i puszyste. Następnie wmieszać ser i połowę karmelu. Włożyć do lodówki na 30 minut do stężenia.
frostingiem a cały tort polać p,ozostałym karmelem.

Przpis pochodzi z tego bloga.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!








Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Brown butter zucchini cake.

Preparation:  2 hours.
Baking: 60 minutes.
All ready: about 4 hours

Servings: 10.

Cake:
  • 225 g unsalted butter
  • 2 1/2 cup all purpose flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 tsp baking soda
  • 1 1/2 tsp cinnamon
  • 1/2 cup sugar
  • 1/2 cup brown sugar
  • 4 big eggs
  • 3 cups grated zucchini

Frosting:
  • caramel from this recipe
  • 350 g cream cheese
  • 110 g softened butter
  • 3/4 caster sugar

Directions:

Preheat the oven to 180C. Line an 18 cm round baking tin with a parchment paper.

Place butter in a small pot and heat it until the butter is melted. Then lower the heat and stir until the colour of butter is dark brown. Set aside to chill.

In a big bowl mix all the dry ingredients. Whisk eggs with cold butter, then pour into the flour mixture, whisk until well combined. Lastly stir in grated zucchini.

Separate the batter into four equal parts. Pour the first one into a prepared tin and bake for 20-25 minutes. Set aside to chill. Do the same with the remaining batter.

Frosting:

Prepare the caramel sauce from this recipe.

Beat softened butter with caster sugar until it's pale and creamy. Then whisk in cream cheese and half of the caramel sauce. Place in the fridge for 30 minutes. Then spread it on chilled cake. Pour remaining caramel sauce on the top of the cake before serving. 

Recipe comes from this site.  

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)


4 komentarze:

  1. Wow, wygląda przepięknie! Jaki wysoki i ta polewa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki wysoki :) Z cukinią robiłam już ciasto i muffinki, więc wierzę, że Twoja propozycja jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robi wrażenie :) Intrygujące połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Intrygujący przepis i świetne wykonanie, robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...