środa, 15 maja 2013

Zielona frittata.

frittata with spinach and zucchini

Frittata z cukinią, bazylią oraz szpinakiem - niskokaloryczna i zdrowa. Sezon na zielone zaczął się na całego, także trzeba to wykorzystać. Młoda cukinia i świeża bazylia to idealna kombinacja, a do tego młody szpinak... Masa błonnika i białka w tym jednym daniu, sprawia, że jest idealna dla osób na diecie. Kawałek takiej fritatty zapewni, że żołądki będą pełne, a nie ma on w sobie zbyt wielu kalorii. Gorąco polecam to danie, gdyż jest naprawdę lekkie, pożywne i przepyszne.



Przygotowanie: 15 minut.
Pieczenie: 35-40 minut.
Gotowe do podania: około godzinę.

Ilość porcji z przepisu: 4 duże kawałki.

  • dwa duże pęczki młodego szpinaku
  • 2 średnie, młode cukinie
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 całe jajka
  • 4 białka
  • 130 g ricotty
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • pomidorki koktajlowe do ozdoby

Wykonanie:

Ciemny biszkopt:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować tortownicę o średnicy 20 cm.

Szpinak umyć i oderwać łodyżki. Wrzucić na suchą i rozgrzaną patelnię, podgrzewać dopóki szpinak nie zwiędnie, dosłownie kilka sekund. Szpinak ściągnąć z patelni i po ostudzeniu bardzo drobno posiekać.

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek, tak aby się zarumienił. Dodać cukinię i podsmażać dopóki cała woda nie odparuje, a cukinia będzie ładnie zarumieniona. Dodać posiekany szpinak i dobrze wymieszać. Dodać szczyptę gałki, sól i pieprz. Skosztować i ewentualnie dodać więcej przypraw, pamiętając że dodajemy jeszcze ser, bazylię oraz jajka.

Bazylię posiekać.

Do dużego garnka wbić całe jajka oraz białka i dobrze wymieszać. Dodać ricottę i wymieszać. Wrzucić wszystkie zielone warzywa i dokładnie wymieszać całość. Masę przelać do tortownicy i zapiekać przez 35-40 minut (wierzch musi być twardy, nie „zapadać” się). Podawać na ciepło z pomidorkami.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Green frittata.


Frittata with ricotta cheese, zucchini, basil and spinach. Low calories and delicious!


Preparation: 15 minutes.
Baking: 35-45 minutes.
All ready: 1 hour
Serves: 4 pieces.

  • 2 big bunches of fresh spinach
  • 2 medium zucchinis
  • half bunch of basil
  • 2 tbsp olive oil
  • 1 clove of garlic
  • 4 whole eggs
  • 4 whites
  • 130 g ricotta cheese
  • salt, pepper, nutmeg
  • cherry tomatoes
Directions:

Preheat the oven to 200C degrees. Prepare 20 cm round baking pan.

Wash the spinach and remove stems. Place simmering pan on the heat. When it's hot put the spinach on it and heat for 1-2 minutes. Set aside to cool down completely. When it's cold chop roughly.

Heat olive oil in a pan. Grate the zucchini. Chop roughly the garlic and fry it for 1 minutes, until gold, then add grated zucchini and fry for 5 minutes. The add spinach stir well and add the seasonings.

Chop the basil.

In a big bowl mix eggs, whites and ricotta. Then stir in the vegetables. Pour it into the pan and bake for 35-40 minutes. Serve hot with tomatoes.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

5 komentarzy:

  1. Wygląda absolutnie super! Chętnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej super ! :) Fantastyczny przepis :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. yum yum and YUM !!! :)Thank you for this delicious recipe !!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...