piątek, 3 maja 2013

Ciasto ze śliwą.

 

Przekładane ciasto pieczone na jedną blachę. Z dużą ilością śliwek, orzechami i bakaliami. Kolejne ciasto z zeszytu domowego, mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.

 


Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 30 minut.
Gotowe do podania: 80 minut.

Ilość porcji z przepisu: 36 kawałków.


Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto ucierane:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich

Ponadto:

  • 300 g śliwek suszonych
  • 150 g mieszanki studenckiej
  • 200 g powideł śliwkowych


Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę 30x35 wysmarować masłem.

Śliwki namoczyć i zagotować. Kiedy ostygną drobno posiekać razem z mieszanką studencką.

Ciasto kruche.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło posiekać, dodać do mąki i dokładnie wymieszać. W garnuszku zmieszać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Wlać do mąki i zagnieść ciasto. Włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania ucieranego.


Ciasto ucierane.

Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na gładką masę. Dodać mąkę i orzechy, zamieszać. Na koniec dodać białką i delikatnie mieszając, połączyć.

Blachę wyłożyć kruchym ciastem. Posmarować powidłem, wyłożyć na nie śliwki i bakalie. Całość przykryć ciastem ucieranym. Piec przez 30 minut. Zostawić do ostygnięcia.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Plum cake.

 

Layered cake with plums, dried fruits and walnuts.


Preparation: 30 minutes.
Baking: 30 minutes.
All ready: 80 minutes.
Serves: 36 pieces.


First layer (shortcrust pastry):
  • 300 g all purpose flour
  • 150 g unsalted butter
  • 10 g vanilla sugar
  • 100 g caster sugar
  • 1 egg
  • 1 yolk
  • 1 tsp baking powder

Second layer:
  • 300 g dried plums
  • 150 g dried fruits mix
  • 200 g plum stew

Third layer:
  • 200 g unsalted butter
  • 200 g raw sugar
  • 200 g flour
  • 5 eggs
  • 1 tsp baking powder
  • 100 g ground walnuts
Directions:

Preheat the oven to 200C degrees. Brush 30x35 cm baking pan with butter.

Boil dried plums for 10 minutes, then chill. Chop plums with dried fruits.


Shortcrust pastry:

Mix the flour with baking soda. Add chopped butter and knead. In a small bowl mix eggs, sugar and vanilla sugar. Pour into flour mixture and knead the dough. Place in the fridge.


Third layer:

Separate whites from yolks. Beat the whites until stiff and shiny. Mix yolks with sugar and butter, till it's creamy and well combined. Add flour and ground walnuts, mix. Lastly stir in whites.

Line baking pan with shortcrust pastry. Then spread plum stew and sprinkle with dried plums and fruits. Lastly pour third layer on plums. Bake for 30 minutes, set aside to chill.


Like us on facebook!


Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

6 komentarzy:

  1. na fb polubione a za to poproszę kawałek pysznego ciasta ;) i zapraszam do siebie http://dosismakolyki.blogspot.com/ na kawałek kopca kreta ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. swietna propozycja na ciasto sliwkowe niekoniecznie w sliwkowym sezonie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. My favorite is the middle layer with prunes.. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...