wtorek, 7 maja 2013

Ciasto czarna trufla.


chocolate cake

Blok czekoladowy z herbatnikami na kakaowo migdałowym spodzie. To ciasto wymaga dłuższej chwili jednak na pewno warto poświecić mu ten czas. Dla miłośników czekolady jest to wypiek wprost idealny. Pokruszone herbatniki sprawiają, że czekolada nie jest bardzo zwarta i nadają przyjemny efekt „chrupania”. W skład ciasta wchodzą migdały i kakao – jest bardzo miękkie i niezbyt słodkie.



Przygotowanie: 90 minut.
Pieczenie: 30 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.

Spód:
  • 75 g miękkiego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 2 roztrzepane jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao do wypieków
  • 50 g mielonych migdałów

Trufla:
  • 250 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 75 g pokruszonych herbatników ( np. Petit Beurre )
Ponadto:
  • owoce maczane w czekoladzie do ozdoby


Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę 20 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Miękkie masło ubić z cukrem, musi być białe i puszyste. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dobrze wymieszać. Do masy maślanej dodać jajka i zmiksować. Dodać sypkie składniki i migdały, dobrze wymieszać. Przelać do tortownicy i piec przez 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

Trufla:

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem oraz śmietanką. Najlepiej w garnku o grubym dnie, aby masa się nie ścięła. Mieszać do momentu całkowitego połączenia składników. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy masa będzie zimna wstawić do lodówki na 30 minut. Po 30 minutach dobrze przemieszać masę i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Po tym czasie ponownie wyjąć masę, dodać herbatniki i dobrze wymieszać. Wstawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie wyłożyć truflę na wystudzone ciasto ( na tortownicy w obręczy). Ozdobić owocami i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc. Przetrzymywać w lodówce.


Przepis autorstwa Jacqueline Bellefontaine.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

chocolate triffle



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Chocolate truffle cake.


sponge chocolate cake

Chocolate with biscuits and almond cake.


Preparation: 90 minutes.
Baking: 30 minutes.
All ready: second day.
Serves: 12 pieces.


Cake:
  • 75 g softened butter
  • 75 g caster sugar
  • 2 lightly beaten eggs
  • 75 g all purpose flour
  • 1 tsp baking powder
  • 25 g dark cocoa
  • 50 g ground almonds

Truffle:
  • 250 g milk chocolate
  • 100 g dark chocolate
  • 100 g unsalted butter
  • 300 ml double cream
  • 75 g crushed biscuits

Directions:

Cake:
Preheat the oven to 200C degrees. Butter 20 cm round baking pan.

Beat soft butter with sugar until it's pale and fluffy. Stiff flour with baking powder and cocoa, mix well. Add to the butter mixture and beat. Add dry ingredients with almonds and mix. Pour into the pan and bake for 30 minutes. Set aside to cool completely.

Truffle:

Melt the chocolate, butter and cream in a bowl set over a pan of hot water, stirring from time to time.
When it's well combines set aside to chill. Then stir well and place on the fridge for 30 minutes. Then again stir and place in the fridge for another 30 minutes. After this time stir in biscuits and place in the fridge for 30 minutes. Pour the truffle into chilled cake and place in the fridge for at least 4 hours.



Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo ładne nowe zdjęcie na miniaturce w profilu:)

      Usuń
  2. Suszone banany... Chodzą za mną od x czasu. A ciasto wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ech, gdyby nie to, że takie pyszności idą mi od razu w biodra, to bym je piekła codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny talerz! Gdzie taki można kupić? :) A ciasto pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Talerz kupiłam w Home&You, ale było to już jakiś czas temu, więc wątpię, żeby jeszcze był w sklepie. Pozdrawiam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...