sobota, 23 marca 2013

Sacher.



Pierwszy przepis na blogu, do którego wykonania zachęciła mnie telewizja. Bez wdawania się w szczegóły i zbędnej reklamy powiem tylko, że autorką przepisu jest Mary Berry:)
Nazwa brzmi bardzo profesjonalnie i przerażająco, a sam tort swoje korzenie ma w Wiedniu, dokładnie w hotelu o tej samej nazwie. Podobno „prawdziwy” Sacher jest tak twardy, że można nim rzucić o ścianę, a i tak pozostanie w całości. Nie wiem czy to prawda, gdyż nigdy nie próbowałam. Sacher z przepisu prezentowanego na blogu jest bardzo miękki i delikatny. Ciasto zawiera w sobie, prócz czekolady oczywiście, sporą ilość migdałów, co nadaje mu bardzo ciekawy smak. Tort otoczony jest ganache, a całości dopełnia konfitura morelowa. Gorąco polecam ten klasyk, gdyż jego wykonanie nie jest karkołomne a smak pozostaje w pamięci na długo:)




Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 50 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.

Ciasto:
  • 140 g czekolady gorzkiej
  • 140 g miękkiego masła
  • 115 g cukru pudru
  • pół łyżeczki olejku waniliowego
  • 5 jaj
  • 85 g mielonych migdałów
  • 55 g mąki pszennej
  • 3 duże łyżki konfitury morelowej
Ganache:
  • 140 g czekolady gorzkiej
  • 200 ml śmietanki 30%

Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy 23 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i pozostawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Białka wstawić do lodówki do schłodzenia. Miękkie masło ubijać, aż będzie jasne i puszyste. Dodać cukier puder i ubijać, do połączenia się składników oraz uzyskania gładkiej i puszystej masy. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę wraz z olejkiem i miksować. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Na koniec dodać migdały i przesianą mąkę. Ciasto będzie bardzo gęste.

Z lodówki wyjąc białka i ubić je na sztywną pianę. Do masy dodać ¼ białek i wymieszać energicznie łyżką. Gdy masa zrobi się rzadsza, dodać pozostałe białka i delikatnie mieszać. Składniki muszą być dobrze połączone, tak aby nie było widać białek. Gotową masę przelać do tortownicy i piec przez 45 – 50 minut. Po zakończeniu pieczenia zostawić do ostygnięcia. Kiedy ciasto będzie lekko ciepłe, należy wierzch dokładnie posmarować konfiturą.

Ganache.

W rondelku podgrzać śmietanę. Kiedy będzie gorąca zdjąć z gazu, dodać połamaną czekoladę i mieszać do połączenia składników. Odstawić na 5 minut do stężenia, potem polać ciasto posmarowane konfiturą. Tort jest gotowy do podania od razu.





Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Sacher Torte.



Classic Sacher with almonds, chocolate and apricot jam.


Preparation: 60 minutes.
Baking: 50 minutes.
All ready: 2 hours
Serves: 12 pieces.

Cake:
  • 140 g dark chocolate
  • 140 g softened butter
  • 115 g caster sugar
  • ½ tsp vanilla flavor
  • 5 eggs
  • 85 g almond flour
  • 55 g all purpose flour
  • 3 tbsp apricot jam
Ganache:
  • 140 g dark chocolate
  • 200 ml double cream

Directions:

Preheat the oven to 180C degrees. Line bottom of 23 cm round baking pan with parchment paper.

Melt the chocolate in a bowl set over a pan of hot water, stirring from time to time. Set aside to cool. Separate whites from yolks. Place the whites on the fridge. Beat softened butter, When it;s creamy and pale add caster sugar and beat until it's well combined. Add melted chocolate and vanilla flavor, mix. Add egg yolks, When it's well combined add stiffed flour and almond. Stir.

Beat the whites until it's stiff and shiny. Add ¼ off the whites to the chocolate pastry and stir well. When it;s well combined add the rest of the yolk and stir gently. Pour it into pan. Bake for 45-50 minutes. Set aside to cool. Brush top of the cake with apricot jam.

Ganache.

Heat the double cream. When it's hot add broken chocolate and mix until the chocolate is melted. Set aside for 5 minutes then pour it on top of the cake.



Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)


11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Posmarowałam nią tylko wierzch ciasta. Widziałam wersje w których ciasto jest przekrawane na pół i konfitura była jeszcze pomiędzy blatami. Jednak w przepisie z którego korzystałam posmarowany był tylko wierzch, więc wolałam nie ryzykować :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Na pewno wypróbuję ten przepis, do tej pory wydawało mi się, że to bardzo trudny wypiek ale mnie zachęciłaś tym postem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi to słyszeć, również pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Warto zgrzeszyć takimi pysznościami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. This looks so chocolatey and delicious =)

    OdpowiedzUsuń
  5. Your chocolate cake looks so delicious and I love the look of the glossy ganache!

    OdpowiedzUsuń
  6. wypróbowany :)
    i śladu po nim nie ma! świetny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakował i pozdrawiam gorąco:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...